Σολομός φιλέτο στο τηγάνι

Υλικά

Για το σολωμό

  • 2 φιλέτα φρέσκος σολωμός χωρίς την πέτσα
  • Λίγο πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 πρέζα/ες πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • 1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη μαύρη
  • 4 κ.σ. Βαλσαμικό με μέλι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 κ.σ. ξύδι Βαλσαμικό
  • 1 κ.σ. κρέμα Βαλσαμικό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα

Για τη σαλάτα με σιτάρι

  • 1 φλ. σιτάρι (ή κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι)
  • 1 σκελ. ψιλοκομμένη
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. βαλσάμικο με μέλι
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 τρυφερό κολοκύθι κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 φλ. ντοματίνια μακρόστενα κομμένα στη μέση
  • 1 μικρό αγγούρι τρυφερό κομμένο σε μικρά καρέ
  • 2-3 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
  • Φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • Λίγο ελαιόλαδο έξτρα
  • 2-3 πρέζα/ες μπούκοβο (προαιρετικό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μαρινάδα

Φτιάχνουμε πρώτα τη μαρινάδα.

Σε μπολ βάζουμε πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, πιπέρι καγέν, σκόρδο αποξηραμένο, κρεμμύδι, μουστάρδα, ζάχαρη μαύρη, μπαλσάμικο με μέλι και 1 κουταλιά ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με κουτάλι το μείγμα.

Αλείφουμε ολόγυρα το φιλέτο σολομού.

Βάζουμε το σολομό σε πυρίμαχο σκεύος, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 20′.

Για το ψήσιμο

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 7-8′ να ροδίσει.

Προσθέτουμε την κρέμα μπαλσάμικο και το ξύδι.

Αφήνουμε 2-3′ να καραμελώσουν.

Ψήνουμε τα φιλέτα σολομού σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 3-4′ από κάθε πλευρά.

Σερβίρουμε στο πιάτο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Γαρνίρουμε με τη φανταστική σαλάτα που σας έχω παρακάτω.

Διαφήμιση

Για τη σαλάτα με σιτάρι

Μουλιάζουμε το σιτάρι για 15′ σε νερό.

Το στραγγίζουμε.

Το βάζουμε σε κατσαρόλα και το βράζουμε με λίγο αλάτι ή ζωμό για περίπου 25′ να μαλακώσει.

Το στραγγίζουμε.

Το βάζουμε σε μπολ κι όσο είναι ζεστό προσθέτουμε λίγο λάδι, το σκόρδο, το ξύδι, την κρέμα μπαλσάμικο και αλατοπίπερο.

Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει και να μαριναριστεί.

Ψιλοκόβουμε τη μελιτζάνα και το κολοκύθι σε πολύ μικρά καρέ.

Ζεσταίνουμε το λάδι σε τηγάνι και τα σοτάρουμε για 5-6 ´ ανακατεύοντας σε δυνατή φωτιά να μαλακώσουν.

Αλατίζουμε.

Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ρίχνουμε στο μπολ με το σιτάρι.

Προσθέτουμε το αγγούρι και τα ντοματίνια.

Πασπαλίζουμε με τα βότανα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ελέγχουμε την οξύτητα χρειάζεται αρκετή οξύτητα γιατί τα υλικά είναι γλυκά. Επίσης το μπούκοβο δίνει ένταση και ταιριάζει πολύ με το σύνολο των γεύσεων.

Αν έχετε χρόνο αφήστε στο ψυγείο για 1 ώρα να μαριναριστεί γίνεται ακόμα πιο νόστιμη.

https://www.argiro.gr/recipe/solomos-fileto-sto-tigani-marinada/