Ο συνδυασμός των τεσσάρων τυριών δίνει πιπεράτη γεύση από την παρμεζάνα, μαστιχωτή υφή από τη γραβιέρα και απαλή κρεμώδη υφή από το τυρί κρέμα και τη...

Ο συνδυασμός των τεσσάρων τυριών δίνει πιπεράτη γεύση από την παρμεζάνα, μαστιχωτή υφή από τη γραβιέρα και απαλή κρεμώδη υφή από το τυρί κρέμα και τη μοτσαρέλα. Η μαρέγκα κάνει το σουφλέ αέρινο, φουσκωτό και αφράτο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
372

Για το σουφλέ ζυμαρικών με τέσσερα τυριά

  • 400 γρ. κοντά ζυμαρικά με τρύπα στη μέση όπως πένες, πάκερι, ριγκατόνι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 550 ml φρέσκο γάλα
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 4 κρόκοι αυγών χτυπημένοι
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 125 γρ. μοτσαρέλα
  • 4 ασπράδια χτυπημένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη μπεσαμέλ

    Λιώνουμε πρώτα το βούτυρο σε κατσαρολάκι και μαραίνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 3΄-4΄, να γυαλίσει.

    Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύοντας ψήνουμε για 2΄.

    Σιγά σιγά, και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το γάλα.

    Αφήνουμε το μείγμα να δέσει σε χαμηλή φωτιά.

    Τρίβουμε μοσχοκάρυδο, πιπέρι και αλατίζουμε κατά βούληση.

    Για τα μακαρόνια

    Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια για 6΄ και στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι.

    Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.

    Για το σουφλέ

    Ρίχνουμε στην μπεσαμέλ το τυρί κρέμα, τους χτυπημένους κρόκους, τη μισή παρμεζάνα, τη γραβιέρα και τη μοτσαρέλα.

    Ανακατεύουμε καλά με σύρμα.

    Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε με κουτάλα.

    Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και την προσθέτουμε στα ζυμαρικά.

    Ανακατεύουμε πρώτα 1-2 κουταλιές μαρέγκα και αφού ενωθεί, τότε προσθέτουμε και την υπόλοιπη.
     

    Για το ψήσιμο

    Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200οC, καθώς και το σκεύος που θα ψήσουμε το σουφλέ (βουτυρωμένο πυράντοχο σκεύος).

    Αδειάζουμε όλο το μείγμα σουφλέ στο ζεστό σκεύος, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα και ψήνουμε 12΄-15΄. Φουσκώνει πολύ και κάνει ωραία κρούστα.

    Για το σερβίρισμα

    Σερβίρουμε με ρηχή κουτάλα.

    Μπορούμε να αυτοσχεδιάσουμε και να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε, π.χ. κοτόπουλο μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο, κομματάκια ζαμπόν ή γαλοπούλα, μανιτάρια και άλλα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Στην κουζίνα με την Αργυρώ
    Νόστιμο με Ιστορία από την Αργυρώ
    Σπίτι με την Αργυρώ
    Κάτι μαγειρεύεται