• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε
  • 400 γραμ. κιμά σόγιας
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμενα καρέ μικρά
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο καρέ μικρά
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο καρέ μικρά
  • 1 κλαρί σέλερι ψιλοκομμένο καρέ μικρά
  • 2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
  • 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ τομάτας
  • 1/2 φλ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 συσκευασίες ( 800 γρ.) αποφλοιωμένα τοματάκια ολόκληρα
  • 1 κ.σ πάπρικα καυτερή
  • λίγη ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομένο
  • 1 συσκευασία (500 γρ.) σπαγγέτι ολικής άλεσης
  • 25 γραμ. φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 560 Θερμίδες
    (kcal)
  • 25% Λιπαρά
  • 55% Υδατ/κες
  • 20% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Μακαρόνια με κιμά σόγιας της Αργυρώς

Για τα νηστίσιμα μακαρόνια με κιμά σόγιας

προετοιμάζουμε πρώτα τον κιμά σόγιας  σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Στύβουμε πολύ καλά με τα χέρια τη μουσκεμένη σόγια. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κρεμμύδι για τα μακαρόνια με κιμά σόγιας. Αφήνουμε για 8′ περίπου ανακατεύοντας για να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το πράσο, το καρότο, το σέλερι, το σκόρδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5′ επιπλέον. Τέλος προσθέτουμε τη μουσκεμένη και καλά στημένη σόγια. Ανακατεύουμε να λαδωθεί.

Τρίβουμε με το κουτάλι τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας για 2-3′ να ψηθεί και να μυρίσει ντομάτα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 3-4′ σε δυνατή φωτιά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σπάμε με πιρούνι τα ντοματάκια (αυτά κάνουν τέλεια πυκνή σάλτσα) και τα προσθέτουμε. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε τη σάλτσα για 40′ να πυκνώσει και να μαλακώσει καλά η σόγια. Στο τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Βράζουμε τα σπαγγέτι ολικής σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας, τα σουρώνουμε και τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να βράζετε σωστά τα μακαρόνια σας. Προσθέτουμε δύο κουταλιές σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε στα πιάτα περιχύνοντας με σάλτσα κιμά σόγιας και φρυγανισμένα ψίχουλα ψωμιού.

Διατροφικό σχόλιο του Αναστάσιου Παπαλαζάρου*

«Ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους κι όχι μόνο. Το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα το επαναλάβουμε ότι τα μακαρόνια όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγονται, αλλά μάλλον επιβάλλονται καθώς βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που συνιστά τη συχνή κατανάλωσή τους. Μας δίνουν άμεσα ενέργεια (υδατάνθρακες) βιταμίνες του συμπλέγματος του Β, ενώ ο κιμάς σόγιας μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τα λαχανικά της συνταγής πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. »

*Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου
Διαιτολόγος –Διατροφολόγος

**Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Θέλετε περισσότερες πεντανόστιμες νηστίσιμες συνταγές; Βρείτε τες όλες εδώ!

 

Αν σας άρεσαν τα μακαρόνια με κιμά σόγιας, ρίξτε μια ματιά και στην παρακάτω νηστίσιμη συνταγή με κιμά σόγιας

Συμβουλή του Ειδικού

Ιδανικό γεύμα για χορτοφάγους κι όχι μόνο. Το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα το επαναλάβουμε ότι τα μακαρόνια όχι μόνο δεν θα πρέπει να αποφεύγονται, αλλά μάλλον επιβάλλονται καθώς βρίσκονται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας, γεγονός που συνιστά τη συχνή κατανάλωσή τους. Μας δίνουν άμεσα ενέργεια (υδατάνθρακες) βιταμίνες του συμπλέγματος του Β, ενώ ο κιμάς σόγιας μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και τα λαχανικά της συνταγής πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Κάτι μαγειρεύεται

Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

Εγκατάσταση
×