Μία από τις ωραιότερες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας, η εύκολη σπανακόπιτα που λέγεται “πλαστός” αλλά έχει κι άλλα 100 ονόματα, αφού σε κάθε...

Μία από τις ωραιότερες συνταγές της Ελληνικής κουζίνας, η εύκολη σπανακόπιτα που λέγεται “πλαστός” αλλά έχει κι άλλα 100 ονόματα, αφού σε κάθε περιοχή τη φτιάχνουν με παραλλαγές και έχει διαφορετικό όνομα.

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
Βαθμολογήστε

Για τη ζύμη

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκ. γιαούρτι
  • 2½ φλ. νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. χόρτα (σπανάκι λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Μεγάλο και ρηχό ταψί είναι απαραίτητο για να βγει τραγανός ο πλαστός.

    Καλό ψήσιμο για να ροδίσει σωστά πάνω και κάτω.

    Καλό στράγγισμα στα χόρτα.

     

     

    Για τη γέμιση

    Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα.

    Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

    Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν.

    Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

    Θρυμματίζουμε τη φέτα.

    Χτυπάμε τα δύο αυγά.

    Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά του πλαστού.

    Διαφήμιση

    Για το χυλό - φύλλο

    Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τα: αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και αλάτι.

    Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα αλεύρια.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα δύο φλιτζάνια από το νερό.

    Κρατάμε το μισό φλιτζάνι νερό για το τελείωμα της πίτας.

    Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του χυλού μέχρι να γίνει ο χυλός πηχτός.

    Για το στήσιμο

    Λαδώνουμε με ένα πινέλο το μεγάλο και ρηχό ταψί για πίτα Νο.40.

    Λαδώνουμε και τα τοιχώματα.

    Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τον πηχτό χυλό.

    Στρώνουμε με το κουτάλι το χυλό να καλύψει όλη τη βάση του ταψιού.

    Βάζουμε όλη τη γέμιση σε μία στρώση μέσα στο ταψί.

    Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.

    Στον υπόλοιπο πηχτό χυλό που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.

    Σιγά σιγά περιχύνουμε τον πλαστό με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του.

    Για το ψήσιμο

    Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια του πλαστού και ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.

    Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά η σπανακόπιτα χωρίς φύλλο ή πλαστός.

    Αφήνουμε την εύκολη σπανακόπιτα (πλαστός) να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×