Σπανακοτυρόπιτα

Χωριάτικη σπανακοτυρόπιτα με μαγική γέμιση και τραγανό φύλλο! Εύκολη, πεντανόστιμη και παραδοσιακή!

Εύκολη
1:15

14 μερίδες

15 λεπτά

1 ώρα

σπανακοτυροπιτα

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

ΓΕΜΙΣΗ

  1. Πλένουμε καλά το σπανάκι, το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, το ψιλοκόβουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στο σπανάκι και αλατίζουμε.
  3. Τα τρίβουμε καλά με τα χέρια, μέχρι να μαραθούν.
  4. Στύβουμε το μείγμα για να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά.
  5. Τα ξαναβάζουμε στο μπολ και τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
  6. Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
  7. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
  8. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  9. Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ

  1. Σε λαδωμένο, ρηχό και μεγάλο ταψί (περίπου 40 εκ.), στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
  2. Απλώνουμε πεταχτά τη μισή γέμιση, λίγη-λίγη, εδώ κι εκεί πάνω στην επιφάνεια του φύλλου.
  3. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ελαφρώς «σουρωμένο», ώστε να εφαρμόζει καλά και να μην εξέχει από τις άκρες του ταψιού. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  4. Ρίχνουμε πεταχτά την υπόλοιπη γέμιση στην επιφάνεια.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.
    Φροντίζουμε τα φύλλα αυτά να μην εξέχουν από το χείλος του ταψιού — τα «σουρώνουμε» ελαφρά, ώστε να εφαρμόζουν γύρω-γύρω στην περίμετρο.
  6. Αν εξέχουν φύλλα, τα γυρνάμε προς τα μέσα, επάνω στην πίτα, ή τα στρίβουμε σε κόθρο.
  7. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό, πεταχτά, με τα δάχτυλα.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (στις αντιστάσεις), για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει εύκολα από το ταψί.

Tips

  • Ψήστε το τελευταίο 20′ στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.
Απόρρητο