Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Πλένουμε πρώτα τα χόρτα, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στο σπανάκι και τα αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε να μαραθούν.
- Τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους.
- Τα βάζουμε σε μπολ, τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε την φέτα.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε.
- Ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Σε λαδωμένο ρηχό μεγάλο, ταψί περίπου 40 εκ., στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
- Πεταχτά βάζουμε την μισή γέμιση.
- Λίγη λίγη εδώ κι εκεί στην επιφάνεια του χωριάτικου φύλλου.
- Καλύπτουμε με ένα σουρωμένα φύλλο, να μην εξέχει καθόλου, να εφαρμόζει στις άκρες του ταψιού.
- Ραντίζουμε ελαιόλαδο.
- Πεταχτά ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.
- Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα χωριάτικα αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
- Τα χωριάτικα φύλλα που σκεπάζουν την πίτα να μην εξέχουν από το χείλος του ταψιού.
- Τα σουρώνουμε ελαφρά να εφαρμόζουν στην περίμετρο.
- Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, επάνω στην πίτα ή στα στρίβουμε σε κόθρο.
- Χαράζουμε σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.
Tips
- Ψήστε το τελευταίο 20′ στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.