Υλικά
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
Εκτέλεση
ΓΕΜΙΣΗ
- Πλένουμε καλά το σπανάκι, το στραγγίζουμε σε σουρωτήρι, το ψιλοκόβουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στο σπανάκι και αλατίζουμε.
- Τα τρίβουμε καλά με τα χέρια, μέχρι να μαραθούν.
- Στύβουμε το μείγμα για να απομακρύνουμε τα περιττά υγρά.
- Τα ξαναβάζουμε στο μπολ και τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα.
- Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
- Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Σε λαδωμένο, ρηχό και μεγάλο ταψί (περίπου 40 εκ.), στρώνουμε ακτινωτά 3 χωριάτικα φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.
- Απλώνουμε πεταχτά τη μισή γέμιση, λίγη-λίγη, εδώ κι εκεί πάνω στην επιφάνεια του φύλλου.
- Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ελαφρώς «σουρωμένο», ώστε να εφαρμόζει καλά και να μην εξέχει από τις άκρες του ταψιού. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε πεταχτά την υπόλοιπη γέμιση στην επιφάνεια.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα δύο χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα ενδιάμεσα.
Φροντίζουμε τα φύλλα αυτά να μην εξέχουν από το χείλος του ταψιού — τα «σουρώνουμε» ελαφρά, ώστε να εφαρμόζουν γύρω-γύρω στην περίμετρο. - Αν εξέχουν φύλλα, τα γυρνάμε προς τα μέσα, επάνω στην πίτα, ή τα στρίβουμε σε κόθρο.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ραντίζουμε με λίγο νερό, πεταχτά, με τα δάχτυλα.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C (στις αντιστάσεις), για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει εύκολα από το ταψί.
Tips
- Ψήστε το τελευταίο 20′ στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.