Σπαράγγια στο φούρνο

Υλικά

  • 2 ματσάκια σπαράγγια
  • ανθός αλατιού
  • ελαιόλαδο ή λαδολέμονο
  • 1 σκ. σκόρδο σπασμένη προαιρετικά

Σπαράγγια στο φούρνο

Για τα ψητά σπαράγγια στο φούρνο,

προτιμάμε σπαράγγια μεγάλα με χοντρό μίσχο πάντα όμως πολύ τρυφερά. Τα ψητά σπαράγγια θέλουν πρώτα καθάρισμα.

  • Κόβουμε την άκρη από τον μίσχο τους.
  • Με το εργαλείο ξεφλουδίσματος ξεφλουδίζουμε τις ίνες στον τρυφερό μίσχο προσέχοντας να μην καταστρέψουμε την ντελικάτη κορυφή των σπαραγγιών.
  • Τα πλένουμε πολύ καλά και τα στεγνώνουμε.
  • Ψήνουμε τα σπαράγγια σε ανοιχτή φωτιά στην σχάρα του φούρνου σε ταψί, η  σε γκριλιέρα στο μάτι της κουζίνας.
  • Λαδώνουμε ελαφρά την σχάρα η την γκριλιέρα.
  • Βάζουμε τα σπαράγγια σε καυτό σκεύος και τα ψήνουμε για 5-7΄ ανάλογα το μέγεθος τους και το πάχος τους. Μην τα παραψήνετε.
  • Γυρίζουμε με λαβίδα γύρω γύρω να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Αλατίζουμε τα σπαράγγια όσο ψήνονται για να ρουφήξουν το αλάτι και να την νοστιμιά του.

Απολαύστε τα ψητά σπαράγγια, σκέτα, με λαδολέμονο ή σκέτο ελαιόλαδο. Περιχύστε τα ψητά σπαράγγια με μια σάλτσα ολαντέζ ή σάλτσα μουστάρδας. Τα σπαράγγια ταιριάζουν πολύ με βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Απολαύστε τα ψητά σπαράγγια με ένα αλλαντικό της αρεσκείας σας ή με ψητό κρέας /ψάρι /πουλερικό/μπιφτέκια.

Για τα σπαράγγια στο φούρνο

  • Αφού καθαρίσουμε τα σπαράγγια όπως σας λέω παραπάνω, προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 200 °C
  • Θα ψήσουμε στη μεσαία σχάρα.
  • Βάζουμε τα στεγνά σπαράγγια σε μπολ, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν θέλουμε προσθέτουμε μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
  • Ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν.
  • Αραδιάζουμε τα σπαράγγια σε ταψί μικρό.
  • Τα ψήνουμε για περίπου 10΄ μέχρι να μισομαλακώσουν.
  • Μην παραψήνετε τα σπαράγγια γιατί σκληραίνουν.
  • Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα. Άλλωστε τα σπαράγγια τρώγονται και ωμά σαλάτα.
  • Όποτε στην ουσία να τα ζεστάνουμε θέλουμε κι ελαφρά να τα ροδίσουμε.
  • Σερβίρετε τα ψητά σπαράγγια σε πιατέλα με φέτες προσούτο ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σας και φρέσκο τυρι σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Αν σας άρεσε αυτή τη συνταγή, μπορείτε να δοκιμάσετε και το Ριζότο με σπαράγγια ή την σαλάτα με σπαράγγια βραστά

https://www.argiro.gr/recipe/sparangia-sto-fourno/