Ζουμερός και πεντανόστιμος γύρος χοιρινός, με τραγανή πέτσα. 

Ζουμερός και πεντανόστιμος γύρος χοιρινός, με τραγανή πέτσα. 

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 30 λεπτά
201

Για το σπιτικό γύρο χοιρινό

  • 2½ kg χοιρινό (πανσέτα και σπάλα)
  • 2 κρεµμύδια τριµµένα
  • 1 µήλο πράσσινο τριµµένο
  • 4 ντοµάτες τριµµένες
  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 1 κ.σ. κοφτή ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριµµένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το μαρινάρισμα του γύρου

    Ζητάμε από τον κρεοπώλη να κόψει το κρέας σε κομμάτια για γύρο. Ο σπιτικός γύρος φτιάχνεται από λεπτές φέτες κρέατος.

    Βάζουμε σε ένα γυάλινο σκεύος όλα τα υλικά.

    Τα ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σκεπασμένα µία νύχτα, να μαριναριστεί το κρέας καλά. Όσο πιο πολύ το μαρινάρετε, τόσο πιο νόστιμος θα γίνει ο γύρος στο τέλος.

    Για το στήσιμο του γύρου

    Για να στήσουμε το γύρο, χρειαζόμαστε κοτοπουλιέρα (από το φούρνο της κουζίνας) ή αυτοσχέδια πατέντα. Αλλιώς, μπορούμε να τον περάσουμε σε τρία πλακέ σουβλιά για κεµπάπ.

    Αφού περάσουμε το κρέας στη σούβλα, ξαπλώνουμε το γύρο πάνω σε μεγάλη λαδόκολλα.

    Τυλίγουμε γύρω γύρω σε πακέτο.

    Μετά τον τυλίγουμε µε αλουμινόχαρτο και τον ακουμπάμε πλαγιαστά πάνω σε ένα ταψάκι γεμάτο νερό. Ακουμπάμε δηλαδή το πακέτο στο ταψί, ώστε το τελείωμα του γύρου να πλαγιάσει πάνω στο χείλος του ταψιού για να μην ακουμπάει στα υγρά του ταψιού.

    Για το ψήσιμο

    Ψήνουμε στο φούρνο, στους 200°C για 1 ώρα και 15΄. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται πάντα από την ποσότητα κρέατος που έχουμε βάλει στο γύρο.

    Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε το γύρο να ξεροψηθεί χωρίς να ακουμπάει στα υγρά του ταψιού.

    Στην ανάγκη αλλάζουμε ταψί ή ακόμα καλύτερα τον βάζουμε πάνω σε σχάρα που ακουμπάει σε ταψί.

    Έτσι, ξεροψήνουμε εξωτερικά το γύρο για ακόμα 10′ περίπου και είναι έτοιμος όταν εμφανιστούν φυσαλίδες ψησίματος στην επιφάνειά του.

    Αν θέλουμε, κόβουμε τα ψημένα κοµµάτια και τα αφήνουμε να ροδίσουν ξανά.

     

    Μυστικά για σπιτικό γύρο

    Το κρέας πρέπει να είναι τρυφερό και είναι απαραίτητο να έχει λίγο λίπος ώστε με το ψήσιμο να λιώνει και να λαδώνει το κρέας. Με τον τρόπο αυτό, το κρέας θα βγει ζουμερό και τρυφερό. Αν βάλετε κρέας χωρίς λίπος, τότε ο σπιτικός γύρος θα βγει στεγνός και ξερός.

    Τι κρέας να βάλετε στο σπιτικό γύρο; Συνήθως χρησιμοποιούμε λαιμό χοιρινό που είναι πλούσιος σε ενδομυϊκό λίπος. Επίσης χρησιμοποιούμε σπάλα ή πανσέτα. Για εμένα, το καλύτερο αποτέλεσμα για σπιτικό γύρο δίνει η μίξη λαιμού σπάλας και πανσέτας. Έτσι βγαίνει πολύ ζουμερός ο γύρος.

    Μαρινάρισμα το μεγάλο όπλο. Μαρινάρετε το γύρο σας αν γίνεται κι από την προηγούμενη ημέρα. Τα υλικά της μαριναδας για σπιτικό γύρο που σας δίνω, το κάθε ένα παίζει μεγάλο ρόλο στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα. Ντομάτα, γιαούρτι και πράσινο μήλο, με την οξύτητα τους εξουδετερώνουν τη λιπαρότητα του γύρου. Ο γύρος θα τραβήξει τα αρώματα και τις γεύσεις της μαρινάδας και θα γίνει ζουμερός, τρυφερός και 10 φορές πιο νόστιμος από το σκέτο κρέας.

    Το σωστό ψήσιμο δίνει στον γύρο νοστιμιά. Ο γύρος πρέπει να ψηθεί αρκετή ώρα ώστε να φτάσει η θερμοκρασία μέσα στην καρδιά του. Ταυτόχρονα, πρέπει να κρατηθεί ζουμερός και εξωτερικά να γίνει τραγανός. Άρα δώστε πολύ προσοχή στο ψήσιμο.

    Ο γύρος δεν πρέπει να ακουμπάει μέσα σε ταψί γιατί τα υγρά του θα λιμνάζουν και θα γίνει σαν βραστός. Εάν τον βάλετε στην κλασική όρθια σούβλα για κοτόπουλο, μπορεί να σταθεί και όρθιος στο ταψί γιατί έχει βάση η σούβλα και στέκεται.

    Ιδανικά, χρειάζεστε μια κλασική σούβλα για κοτόπουλο όρθια. Συνήθως είναι εξάρτημα που το βρίσκετε μαζί με τον φούρνο σας και έχει βάση για να στέκεται ο γύρος όρθιος. Όμως αυτοσχέδια κατασκευή μπορείτε να κάνετε με 3-4 πλακέ σούβλες για κεμπάπ. Δουλεύει μια χαρά και το αποτέλεσμα είναι τέλειο.

    Γύρος στη λαδόκολλα ναι. Εναλλακτικά, μπορείτε να τυλίξετε το γύρο στη λαδόκολλα αφήνοντας ανοιχτή την πάνω πλευρά του. Στερεώστε τη λαδόκολλα με λίγο αλουμινόχαρτο ή σπάγκο ψησίματος. Να τον ψήσετε τυλιγμένο και στο τέλος να ανοίξετε τα χαρτιά ψησίματος και να τελειώσετε το ψήσιμό του πάνω σε σχάρα που ακουμπάει σε ένα ταψί. Με τον τρόπο αυτό και γυρνώντας το γύρο ώστε να ψηθεί εξωτερικά, η πέτσα του θα γίνει τραγανή και ξεροψημένη.

    Διαβάστε και όλα τα μυστικά μου για τέλειες τηγανητές πατάτες, και ολοκληρώστε το γεύμα σας με σίγουρη επιτυχία!

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται