Για την μαρινάδα
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες.
Το βάζουμε σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. χοντρό αλάτι, το περιχύνουμε με το 1/3 φλ. ξύδι και το σκεπάζουμε με κρύο νερό.
Προσθέτουμε μέσα και όλα τα υπόλοιπα υλικά της μαρινάδας, καθώς και το πορτοκάλι κομμένο στη μέση.
Το αφήνουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο θα φύγει το περισσότερο αίμα από το κρέας και θα εμπλουτιστεί με τα αρώματα των υλικών για το στιφάδο που βάλαμε μέσα.
Για το στιφάδο
Αφαιρούμε το κρέας από τη μαρινάδα και το στραγγίζουμε πολύ καλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε 4 ή 6 κομμάτια, αν είναι μεγάλα.
Σε μία πλασοτέ μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαραθούν για 10 λεπτά.
Μόλις αρχίσουν να γίνονται διάφανα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε το σκόρδο σπασμένο.
Αφήνουμε 1-2 λεπτά και περιχύνουμε με το ξίδι.
Τα αφήνουμε να καραμελώσουν για 1-2 λεπτά και να εξατμιστούν τα υγρά.
Βάζουμε το κρέας σε σακούλα τροφίμων και το πασπαλίζουμε με το αλεύρι.
Ανακινούμε καλά για να αλευρωθεί το κρέας καλά παντού.
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγα λίγα, ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές.
Όσα κομμάτια ροδίζουμε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Στα τελευταία κομμάτια κρέατος ρίχνουμε το κρασί και την κρέμα βαλσάμικου και αφήνουμε να βράσουν δυνατά όλα μαζί για 4-5 λεπτά.
Όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια.
Χαράζουμε σταυρωτά τις ντομάτες και τις προσθέτουμε.
Προσθέτουμε επίσης τα δαφνόφυλλα, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το στιφάδο για περίπου 2 ώρες, μέχρι το μοσχάρι να λιώνει στο στόμα και η σάλτσα να δέσει καλά και να μελώσει.
Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Κατά τη διάρκεια του βρασμού ελέγχουμε τα υγρά της κατσαρόλας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες σε ροδέλες ή ρύζι.
Διαβάστε επίσης στα μυστικά μου, πώς θα μαγειρέψετε σωστά το κάθε κομμάτι του μοσχαριού.