Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Κόσκινο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΡΙΦΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ & ΠΙΠΕΡΙΕΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΠΙΤΑ
Εκτέλεση
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι.
- Όσο περισσότερη ώρα αφήσουμε το ελαιόλαδο να ποτίσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο μας.
- Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.
- Στο τέλος, η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.
- Την καλύπτουμε καλά να μην πετσιάσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30 λεπτά.
- Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη, τόσο πιο καλά αναπτύσσεται η γλουτένη (το πλέγμα που δένει τα συστατικά του ζυμαριού και βοηθά στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο).
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά (χωρίς να πάρουν χρώμα).
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά, για 5-6 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Αφού κρυώσει ελαφρά η γέμιση, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Η γέμιση δεν πρέπει να είναι ζεστή! Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
- Αφού γίνει το φύλλο, το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά.
- Ρίχνουμε σε όλο τον κύκλο–επιφάνεια του φύλλου, εκτός από το κέντρο του, λίγη από τη γέμιση.
- Ραντίζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τη μια πλευρά του φύλλου κατά 1/4.
- Το ίδιο κάνουμε και από την ακριβώς απέναντι πλευρά.
- Τώρα έχουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το οποίο στρίβουμε σε σπείρα.
- Όμοια ετοιμάζουμε και τις άλλες τρεις στριφτόπιτες.
- Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο σε ταψί, δηλαδή συνεχόμενο.
ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
- Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.
- Ακουμπάμε τις πίτες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Μπορούμε και να τις τηγανίσουμε για λίγα λεπτά.