Χωριάτικη στριφτή πίτα με τυρί φέτα και πιπεριές όνειρο! Το σπιτικό αυτό φύλλο κάνει τη διαφορά και απογειώνει τη γεύση.

Χωριάτικη στριφτή πίτα με τυρί φέτα και πιπεριές όνειρο! Το σπιτικό αυτό φύλλο κάνει τη διαφορά και απογειώνει τη γεύση.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
15

Για την στριφτόπιτα με φέτα & πιπεριές

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
  • 4 χρωματιστές πιπεριές (κομμένες σε λεπτές φέτες)
  • 200 γρ. φέτα
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 2 αυγά (ελαφρώς χτυπημένα)
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Για το χωριάτικο φύλλο για πίτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 4 κ.σ. ούζο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ ποτήρι)
  • Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου,
  • Λίγο ελαιόλαδο για την πίτα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το φύλλο

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε μπολ.

    Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα να βραχεί το αλεύρι.

    Όσο περισσότερη ώρα αφήσουμε το ελαιόλαδο να ποτίσει το αλεύρι, τόσο πιο ωραίο θα γίνει το φύλλο μας.

    Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το ξίδι, το ούζο και λίγο λίγο το νερό ζυμώνοντας συγχρόνως.

    Στο τέλος, η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Την καλύπτουμε καλά να μην πετσιάσει και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30 λεπτά.

    Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη, τόσο πιο καλά αναπτύσσεται η γλουτένη (το πλέγμα που δένει τα συστατικά του ζυμαριού και βοηθά στο να ανοίγει καλύτερα το φύλλο).

    Για τη γέμιση

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλασοτέ κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά (χωρίς να πάρουν χρώμα).

    Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πιπεριές ελαφρά, για 5-6 λεπτά.

    Αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Αφού κρυώσει ελαφρά η γέμιση, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα τυριά, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά.

    Ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Η γέμιση δεν πρέπει να είναι ζεστή! Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

    Για το στήσιμο

    Αφού γίνει το φύλλο, το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη και ανοίγουμε 4 λεπτά φύλλα στρογγυλά.

    Ρίχνουμε σε όλο τον κύκλο–επιφάνεια του φύλλου, εκτός από το κέντρο του, λίγη από τη γέμιση.

    Ραντίζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.

    Διπλώνουμε προς τα μέσα τη μια πλευρά του φύλλου κατά 1/4.

    Το ίδιο κάνουμε και από την ακριβώς απέναντι πλευρά.

    Τώρα έχουμε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, το οποίο στρίβουμε σε σπείρα.

    Όμοια ετοιμάζουμε και τις άλλες τρεις στριφτόπιτες.

    Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε έναν μεγάλο σαλίγκαρο σε ταψί, δηλαδή συνεχόμενο.

    Για το ψήσιμο

    Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί.

    Ακουμπάμε τις πίτες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

    Μπορούμε και να τις τηγανίσουμε για λίγα λεπτά.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται