Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΧΑΝΩΤΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΧΑΝΩΤΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Για το εύκολο τραχανότο επιλέγω ξινό τραχανά που έχει πλούσια γεύση και πολλά αρώματα. Ο ξινός τραχανάς έχει μοναδική γεύση και τον χρησιμοποιώ σε σούπα τραχανά, πίτες κλπ.
- Αν προτιμάς γλυκό τραχανά είναι στην επιλογή σου.
- Καθαρίζουμε το χωριάτικο λουκάνικο από το περίβλημα και το ψιλοκόβουμε σε κιμά με ένα μαχαίρι. Το αφήνουμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά κρεμμύδι, πράσο, κολοκυθάκι και καρότο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά.
- Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά κρεμύδι, πράσο, καρότο και κολοκυθάκι στο λάδι για 1-2´.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και σοτάρουμε για 2-3’να ροδίσει ελαφρά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3’.
- Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί.
- Όταν στεγνώσει η κατσαρόλα από το κρασί προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό ή νερό.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς και να σχηματιστεί κρέμα γύρω του.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- Μετά από περίπου 15’ το τραχανότο είναι έτοιμο και ζουμερό. Προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει στην κατσαρόλα γιατί μετά θα πήξει πολύ και γίνει συμπαγές στο σερβίρισμα.
- Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ή τριμμένο τυρί.
- Σερβίρετε το τραχανότο ζεστό και ζουμερό.
- Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
- Ανακατεύουμε τακτικά τον τραχανά για να μην κολλήσει.
- Σιγανό βράσιμο για να μην εξατμιστούν τα υγρά.
- Μην διστάσετε να προσθέσετε λίγα υγρά αν στεγνώσει το τραχανότο. Πρέπει όταν σβήσεις την εστία είναι ζουμερό για να σερβιριστεί σωστά.