Τραχανάς και προετοιμασία
Για το εύκολο τραχανότο επιλέγω ξινό τραχανά που έχει πλούσια γεύση και πολλά αρώματα. Ο ξινός τραχανάς έχει μοναδική γεύση και τον χρησιμοποιώ σε σούπα τραχανά, πίτες κλπ.
Αν προτιμάς γλυκό τραχανά είναι στην επιλογή σου.
Καθαρίζουμε το χωριάτικο λουκάνικο από το περίβλημα και το ψιλοκόβουμε σε κιμά με ένα μαχαίρι. Το αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά κρεμμύδι, πράσο, κολοκυθάκι και καρότο.
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά.
Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά κρεμύδι, πράσο, καρότο και κολοκυθάκι στο λάδι για 1-2´.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λουκάνικο και σοτάρουμε για 2-3’να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε τον τραχανά και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2-3’.
Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε να εξατμιστεί το κρασί.
Όταν στεγνώσει η κατσαρόλα από το κρασί προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό ή νερό.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χυλώσει ο τραχανάς και να σχηματιστεί κρέμα γύρω του.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Μετά από περίπου 15’ το τραχανότο είναι έτοιμο και ζουμερό. Προσοχή δεν πρέπει να στεγνώσει στην κατσαρόλα γιατί μετά θα πήξει πολύ και γίνει συμπαγές στο σερβίρισμα.
Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε με τρίμματα φέτας ή τριμμένο τυρί.
Σερβίρετε το τραχανότο ζεστό και ζουμερό.
Πασπαλίστε με λίγο μαϊντανό και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο.
Μυστικά επιτυχίας
Ανακατεύουμε τακτικά τον τραχανά για να μην κολλήσει.
Σιγανό βράσιμο για να μην εξατμιστούν τα υγρά.
Μην διστάσετε να προσθέσετε λίγα υγρά αν στεγνώσει το τραχανότο. Πρέπει όταν σβήσεις την εστία είναι ζουμερό για να σερβιριστεί σωστά.