Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Κόσκινο
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΚΡΑΣΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
ΖΥΜΗ
- Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι σε μπολ.
- Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και να μην κολλάει στα χέρια.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά, ν’ αναπτυχθεί η γλουτένη και να ανοίγεται εύκολα.
ΓΕΜΙΣΗ
- Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες.
- Τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει και τα βράζουμε για 8-10 λεπτά να μαλακώσουν.
- Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, ίσα που να γυαλίσει για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, τα καρότα και αλάτι πιπέρι.
- Προσθέτουμε και τα πράσα και αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πιει η γέμιση τα υγρά της.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαϊντανό και τη γραβιέρα.
- Αφού κρυώσει λίγο , προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε.
ΤΟ ΦΥΛΛΟ
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη.
- Ανοίγουμε 4 λεπτά και μεγάλα φύλλα και τ’ αφήνουμε λίγο στον πάγκο να στεγνώσουν.
- Λαδώνουμε ταψί ρηχό για πίτα 34 ή 36 εκ.
- Στρώνουμε σουρωτό το πρώτο φύλλο.
- Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε και το δεύτερο.
- Αδειάζουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε με κουτάλι.
- Αφήνουμε κενό, χωρίς γέμιση, 2 εκ. από το χείλος του ταψιού.
- Σκεπάζουμε με τρίτο φύλλο, στρώνοντάς το σουρωτά.
- Περιχύνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Τέλος, καλύπτουμε με το τέταρτο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο.
- Ραντίζουμε την πίτα με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό με τα δάχτυλα.
- Τρυπάμε εδώ κι εκεί την επιφάνεια με μαχαίρι.
ΨΗΣΙΜΟ - ΧΡΟΝΟΣ
- Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις κάτω-κάτω για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.