Τραβηχτές Μάνης με 3 υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Κρύβουν όλη τη φιλοσοφία της μανιάτικης κουζίνας. Λίγα υλικά γρήγορη συνταγή απίστευτη...

Τραβηχτές Μάνης με 3 υλικά από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Κρύβουν όλη τη φιλοσοφία της μανιάτικης κουζίνας. Λίγα υλικά γρήγορη συνταγή απίστευτη νοστιμιά.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
986

Για τις τραβηχτές Μάνης

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. νερό χλιαρό
  • Για το τηγάνισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Για το σερβίρισμα
  • Τυρί, Μέλι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τις τραβηχτές Μάνης

    Οι τραβηχτές Μάνης πήραν το όνομα τους από το άνοιγμα της ζύμης.

    Ετοιμάζουμε πρώτα την ζύμη και αφού την ξεκουράσουμε θα τηγανίσουμε λίγες-λίγες τις τραβηχτές πάντα σε ελαιόλαδο.

    Η ζύμη για τραβηχτές μπορεί να μείνει στο ψυγείο μέχρι 3 ημέρες σκεπασμένη.

    Μπορείτε να βάλετε αλεύρι για ψωμί ή για όλες τις χρήσεις.

    Αν θέλετε να αντικαταστήσετε την ξερή μαγιά μπορείτε να βάλετε έναν 25 γραµ. φρέσκια μαγιά. Θα πρέπει να την ενεργοποιήσετε όμως πριν αρχίσετε την ζύμη.

    Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά ένα κουτάλι.

    Διαλύουμε το αλάτι μέσα στο νερό.

    Προσθέτουμε το 1 κ.σ. ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

    Ρίχνουμε τα υγρά μέσα στα στερεά. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να βραχεί το αλεύρι.

    Η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφιχτή και δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι.

    Βγάζουμε τη ζύμη στο πάγκο και τη ζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία και απαλή.

    Βάζουμε την ζύμη σε λαδωμένο μπολ και την κυλάμε ώστε να λαδωθεί η επιφάνεια της. Την σκεπάζουμε.

    Αφήνουμε την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα.

    Αφού φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια και την ξεφουσκώνουμε.

    Κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης σε μέγεθος μανταρινιού.

    Με χέρια λαδωμένα πλάθουμε στρογγυλό κάθε κομμάτι ζύμης.

    Τραβάμε την ελαστική ζύμη απαλά και την τεντώνουμε να ανοίξει σε φύλλο οβάλ λεπτό με πάχος 2 με 2-1/2 χιλιοστά.

    Για το τηγάνισμα

    Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μεσαίο τηγάνι. Ανάλογα με το τηγάνι που θα χρησιμοποιήσετε, το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει την πίτα μέχρι τη μέση.

    Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε μια-μια.

    Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της πίτας να μην γίνει σαν μπαλόνι.

    Τηγανίζουμε για περίπου 2’ να ροδίσει και να φουσκώσει και την γυρίζουμε από την άλλη.

    Τηγανίζουμε για 1-1/2 λεπτό από την άλλη πλευρά να ροδίσει.

    Βγάζουμε τις τραβηχτές Μάνης σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το λάδι τους.

    Όμοια φτιάχνουμε όλες τις παραδοσιακές τραβηχτές Μάνης.

    Σερβίρουμε τις πίτες με μέλι και κανέλα ή με μέλι και τυρί.

    Σε πολλές περιοχές σερβίρουν τις τραβηχτές με κανελοζάχαρη και άλλες φορές βάζουν στην ζύμη λίγο πορτοκάλι ξύσμα και λίγη κανέλα. Η σκέτη ζύμη ψωμιού που χρησιμοποιούν παραδοσιακά με το προζύμι είναι ακαταμάχητη.

    Μυστικό

    Όσο πιο πολύ ξεκουράσετε τη ζύμη τόσο πιο ελαστική θα γίνει.

    Για να μην ρουφούν λάδι οι πίτες πρέπει το λάδι στο τηγάνι να κάψει και να τις τηγανίσεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

    Έτσι θα γίνουν τραγανές και χωρίς να ρουφήξουν λάδια.

    Εάν σας αρέσουν οι συνταγές της Μάνης, δοκιμάστε και την γαλατόπιτα Μάνης!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται