Εκτέλεση
Για την γαλατόπιτα Μάνης, παίρνουμε πρώτα ένα μπoλ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι. Με ένα σύρμα τα χτυπάμε καλά.
Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί. Παίρνουμε 2 φλ. χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα. Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας. Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε.
Στο μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Τα αλέθουμε να γίνουν σκόνη.
Στήνουμε τη γαλατόπιτα στο ταψί
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί. Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα κρούστας, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη. Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε. Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.
Επαναλαμβάνουμε με 3 βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα. Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
Χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και περιχύνουμε στην επιφάνεια τη γαλατόπιτας. Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας. Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη. Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περισσέψει.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170ºC στην κάτω σχάρα, για 45 λεπτά περίπου, έως ότου ροδίσει καλά.
Μυστικό για υπέροχη γαλατόπιτα
Οι στρώσεις ενδιάμεσα στα φύλλα, με ζάχαρη και αμύγδαλο, καραμελώνουν το φύλλο και το διατηρούν κριτσανιστό.