Φτιάξε αυθεντική τσιαπάτα, το λεπτό ιταλικό ψωμί με αφράτη ψίχα, κυψελωτή και τραγανή κρούστα. Μην παραλείψεις κανένα στάδιο αν θέλεις να σου γίνει...

Φτιάξε αυθεντική τσιαπάτα, το λεπτό ιταλικό ψωμί με αφράτη ψίχα, κυψελωτή και τραγανή κρούστα. Μην παραλείψεις κανένα στάδιο αν θέλεις να σου γίνει φανταστική τσιαπάτα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 25 λεπτά
26

Υλικά

  • Μερίδες 2 φρατζόλες

Για το προζύμι μαγιάς

  • 120 γρ. νερό
  • 1/2 κ.γ. μαγιά σκόνη
  • 150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

Για την τσιαπάτα

  • 500 γρ. νερό
  • 1 κ.γ. ξερή μαγιά
  • 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. αλάτι κοφτό
  • Το προζύμι μαγιάς
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το προζύμι μαγιάς

    Για να φτιάξεις τη συνταγή για την αυθεντική τσιαπάτα ιταλικό ψωμί, πρέπει να ξεκινήσεις από το εύκολο προζύμι μαγιάς το προηγούμενο βράδυ.

    Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και τη μαγιά κι ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι να γίνει το μείγμα κολλώδες.

    Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας για 1 νύχτα.

    Για την τσιαπάτα

    Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε τη μαγιά.

    Ανακατεύουμε με κουτάλι να διαλυθεί η μαγιά.

    Προσθέτουμε το προζύμι μαγιάς και με τα χέρια το διαλύουμε μέσα στο νερό.

    Προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε να σταθεί η υγρή κολλώδης ζύμη, σκεπασμένη στον κάδο του μίξερ, για 15 λεπτά.

    Μετά, με τον γάντζο ζυμώματος, ζυμώνουμε την πολύ υγρή μαλακή ζύμη για περίπου 10 με 15 λεπτά με συνεχές ανακάτεμα στη μεσαία ταχύτητα.

    Στην αρχή η ζύμη κολλάει πολύ.

    Με το χτύπημα όμως αρχίζει να γίνεται όπως η ζύμη του τσουρεκιού.

    Θα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου και να μαζεύεται γύρω από τον γάντζο σαν τσίχλα.

    Στην πορεία του χτυπήματος θα γυαλίσει και θα γίνει απαλή αλλά πάντα θα είναι πολύ μαλακή.

    Άλλωστε γι’ αυτό τον λόγο, λόγω της υγρασίας της δημιουργούνται οι μεγάλες κυψέλες μέσα στην τσιαπάτα.

    Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί για περίπου 2 ώρες και να διπλασιαστεί.

    Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι.

    Αδειάζουμε τη μαλακή ζύμη πάνω στο αλεύρι απλωτά.

    Πασπαλίζουμε αλεύρι στην επιφάνεια της απλωτής ζύμης.

    Κόβουμε τη ζύμη σε δυο μέρη για να φτιάξουμε δυο ψωμιά τσιαπάτα ή κόβουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε για να φτιάξουμε μικρά ψωμάκια τσιαπάτας.

    Αλευρώνουμε τα χέρια και με προσοχή ακουμπάμε την μαλακή τσιαπάτα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

    Κάνουμε το ίδιο και στην επόμενη ζύμη για τσιαπάτα.

    Με απαλές κινήσεις με τα δάχτυλα, ακουμπάμε τη ζύμη να κάνουμε την τσιαπάτα πιο λεπτή.

    Αφήνουμε την τσιαπάτα να σταθεί χωρίς να σκεπάσουμε για 35 με 40 λεπτά περίπου.

    Όταν θα είναι έτοιμες για φούρνο, θα έχουν φουσκώσει και χοντρές φυσαλίδες θα φαίνονται ολόγυρα στη ζύμη.

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C, στον αέρα.

    Τραβάμε το αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε την τσιαπάτα πάνω σε ταψί.

    Την άλλη τσιαπάτα τη βάζουμε σε άλλο ταψί.

    Τα βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε χωρίς να ανοιγοκλείνουμε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

    Τα βγάζουμε σε σχάρα, αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος για να στεγνώσουν καλά.

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται