• προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
14

Υλικά

  • Μερίδες 25 τμχ
  • 2/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα τριμμένα
  • όσο σηκώσει (περίπου 500 γραμ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • Για τη γέμιση
  • 300 γραμ. φέτα βαρελίσια σε τρίμματα
  • 200 γραμ. ανθότυρο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • σουσάμι για πασπάλισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη γέμιση

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιολαδο, το κρασι, τη ζαχαρη, το αλατι, το πιπερι και το τυρι.

    Τα ανακατεύουμε με συρμα ή με κουταλι.

    Λίγο λίγο ρίχνουμε το αλευρι κι ανακατεύουμε με ένα κουταλι.

    Για τη ζυμη

    Όταν η ζυμη μαζευτεί γύρω από το κουταλι, τη μαζεύουμε σε μπάλα και τη ζυμώνουμε για 1 με 2 λεπτά να ενωθεί η ζυμη.

    Η ζυμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια, αλλά να είναι λαδερή, απαλή και να πλάθεται. 

    Τη βάζουμε σε μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

    Σε μπολ βάζουμε τα θρυμματισμένα τυριά, το δυοσμο, το πιπερι και τα αυγα. 

    Με ένα κουταλι ανακατεύουμε τη γέμιση.

    Χωρίζουμε τη ζυμη σε 25 ίσα μέρη. 

    Κάνουμε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε σε στρογγυλό φυλλο ή, για πιο μεγάλη ευκολία, την πατάμε ανάμεσα στις παλάμες να γίνει πλακέ.

    Τοποθετούμε 1 κ.γλ. γέμιση στη μέση, βρέχουμε με λίγο νερό το φυλλο γύρω γύρω και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.

    Τα αλείφουμε με ελαιολαδο και τσιμπάμε τη ζυμη τριγύρω στην ένωση να κλείσει καλά.

    Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

    Αφού ετοιμάσουμε όλες τις τυροπιτες κουρου, τις αραδιάζουμε σε λαδωμένη λαμαρινα.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Προθερμαίνουμε το φουρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και τις τοποθετούμε στην τελευταία σχαρα του φουρνου.

    Ψήνουμε για περίπου 25 με 30 λεπτά έως ότου φουσκώσουν ελαφρά και ροδίσουν.

    Τι άλλα τυροπιτάκια φτιάχνεις;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται