• μαγείρεμα 20 λεπτά
231
  • 600 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 1 κύβος νωπής μαγιάς 25 γρ.
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Νερό όσο σηκώσει (περίπου 1½ φλιτζ.)
  • Λίγο λάδι για το μπολ

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. φέτα σε τρίμματα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 αυγό
  • 1 κ.σ. γάλα
  • Λίγο επιπλέον αλεύρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Ξεκινάμε , ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.

    Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε να διαλυθεί.

    Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

    Η ζυμη

    Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύουμε με κουτάλι.

    Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. 

    Συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

    Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά κάνοντας τραβήγματα της ζύμης, τεντώνοντάς την και επαναφέροντάς την.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη.

    Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.

    Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

    Όσο πιο ζεστό είναι ένα μέρος τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει η ζύμη.

    Ακόμα και στο ψυγείο θα φουσκώσει, αλλά θα αργήσει πολύ.

    Η γεμιση

    Σε μπολ βάζουμε τη φέτα, το λάδι, το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.

    Τα ρίχνουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη.

    Ζυμώνουμε καλά, να εγκλωβιστούν μέσα στη ζύμη τα υλικά. 

    Αν κολλάει πασπαλίζουμε με αλεύρι.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.

    Πλάθουμε 4 στρογγυλά ή μακρόστενα.

    Τα πλαταίνουμε πατώντας τα ελαφρά.

    Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψι.

    Τα σκεπάζουμε καλά. 

    Αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40΄.

    Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το αλείφουμε γύρω-γύρω.

    Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.

    Ψησιμο-χρονος

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Το μυστικό για επιτυχία
    Νόστιμο με Ιστορία
    Μυστικά για: Το ζυμάρι
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται