Παραδοσιακή συνταγή η θρακιώτικη τυρόπιτα, αλλά και όσοι αγαπάτε το τυρόψωμο θα τρελαθείτε! Λίγα και απλά υλικά που δίνουν απίστευτη...

Παραδοσιακή συνταγή η θρακιώτικη τυρόπιτα, αλλά και όσοι αγαπάτε το τυρόψωμο θα τρελαθείτε! Λίγα και απλά υλικά που δίνουν απίστευτη νοστιμιά!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
22

Για την τυρόπιτα Θράκης

  • 1 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κύβους νωπή μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 600 γρ. νερό χλιαρό περίπου
  • 300 γρ. φέτα η κεφαλοτύρι
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Σουσάμι για την επικάλυψη

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το τυρόψωμο Θράκης

    Αρχικά ενεργοποιούμε τη μαγιά που θα χρησιμοποιήσουμε για το τυρόψωμο Θράκης. Εάν χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, μπορείτε να τη βάλετε κατευθείαν στα υλικά.

    Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά την ζάχαρη και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε νερό και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι απαλή, εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Την βάζουμε σε λαδωμένο μπολ την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί για περίπου 1 ώρα (ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου). Αν τη βάλουμε κοντά στο καλοριφέρ θα φουσκώσει γρήγορα αν την αφήσουμε απλά στον πάγκο θα πάρει περισσότερο χρόνο.

    Όταν θα βυθίσουμε το δάχτυλο στην φουσκωμένη ζύμη και το βαθούλωμα μένει σταθερά χωρίς να κλείνει τότε η ζύμη είναι έτοιμη.

    Την βγάζουμε στον πάγκο και την χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

    Λαδώνουμε ταψί 32 ή 34 εκ.

    Βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο και όπως ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί, γυρνώντας γύρω γύρω και τεντώνοντας την ταυτόχρονα.

    Η διάμετρος του φύλλου να είναι όσο και η διάμετρος του ταψιού.

    Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια τρίμμα τυριού η φέτας και ρίγανη.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο στον πάγκο.

    Το βάζουμε από πάνω.

    Δηλαδή σαν να κάνουμε 4 πίτσες την μια πάνω στην άλλη κι ενδιάμεσα την γέμιση.

    Η γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή να είναι και διαφορετική κάθε στρώση, άλλη με φέτα και ρίγανη, άλλη με σαλάμι, άλλη με ελιά και λιαστή ντομάτα.

    Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα 4 φύλλα.

    Αφού τα στρώσουμε όλα τα φύλλα και την γέμιση αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο πιάνουμε τις άκρες και τις γυρίζουμε στο κέντρο σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με την γέμιση.

    Αναποδογυρίζουμε την μπάλα ζύμης με τις ενώσεις να ακουμπάνε στο ταψί.

    Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια να απλώσει το σχήμα και να πάρει το σχήμα του ταψιού.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε σουσάμι.

    Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να σταθεί για 40′ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

    Ψήνουμε τη Θρακιώτικη τυρόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC ή 180ºC αέρα για 40′ περίπου να ροδίσει και να φουσκώσει.

    Ζεστή είναι συγκλονιστική.

    Δείτε στο video παρακάτω την παραδοσιακή τεχνική για θρακιώτικη τυρόπιτα ή τυρόψωμο Θράκης. Παραδοσιακά γίνεται με φέτα και ρίγανη Εδώ σας έχω μια παραλλαγή με γέμιση φανταστική. Μπορείτε ανάμεσα στις στρώσεις στην τυρόπιτα Θράκης να βάλετε υλικά που αγαπάτε και να πειραματιστείτε. 

    Βίντεο

    Ποιά άλλη τυρόπιτα θα φτιάξεις;

    Κάτι μαγειρεύεται