Τυροπιτάκια κουρού

Εύκολη συνταγή για να φτιάξετε τα πιο τραγανά και νόστιμα τυροπιτάκια με ζύμη κουρού. Με την πιο αφράτη και τραγανή ζύμη με γιαούρτι, σαν μπισκότο.

Εύκολη
0:50

30 τεμάχια

20 λεπτά

30 λεπτά

τυροπιτακια κουρου

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

Video

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το ηλιέλαιο, το κεφαλοτύρι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι με το baking powder κι ανακατεύουμε.
  3. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  5. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά για τη γέμιση και τα ζυμώνουμε.
  6. Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ.
  7. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι.
  8. Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο.
  9. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
  10. Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180ºC στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
  11. Ενδιάμεσα, στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  12. Όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο.
  13. Τυχόν σκάσιμο της ζύμη γίνεται, γιατί η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.

Tips

  • Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
  • Η ένωση του βουτύρου με το λάδι, δίνει στη ζύμη την έξτρα τραγανή υφή.
  • Το βούτυρο πρέπει να είναι λιωμένο και κρύο. Αφού το λιώσουμε σε χαμηλή φωτιά και πάρει υγρή μορφή, το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μπορείτε να παραλείψετε το extra baking powder και να βάλετε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
  • Φτιάξε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Για κάθε φλ. αλεύρι, 1 κοφτό κ.γλ. baking powder. Δηλαδή, στα 500 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις να βάλετε 4 κοφτά κ.γλ. baking powder. Για μεγαλύτερη δοσολογία για κάθε φλ. αλεύρι να βάζεις 1 κ.γλ. baking powder ανακατεύεις και έτοιμο. Μην βάλετε έξτρα αλεύρι.
  • Αυτή η ζύμη δε χρειάζεται μίξερ. Απλό ανακάτεμα στο χέρι είναι αρκετό.
  • Ξεκουράστε τη ζύμη σας αφού την ζυμώσετε, σκεπασμένη στον πάγκο της κουζίνας σας για 20 λεπτά το λιγότερο. Αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζεστή αφήστε τη λίγο στο ψυγείο.
  • Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος που δουλεύετε είναι υψηλή, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη για 10 λεπτά στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Επίσης, αφού τα φτιάξετε, βάλτε τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά και μετά βάλτε τα στο φούρνο.
  • Αφού φτιάξετε όλα και πριν τα αλείψετε με διάλυμα αυγού, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων και να τα συντηρήσετε για αρκετούς μήνες.
  • Τα τυροπιτάκια κουρού δεν τα φτιάχνουμε πολύ λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο χοντρή για να γίνουν σαν τραγανά μπισκότα και εξωτερικά.
  • Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη όταν μπει το αλεύρι. Θέλουμε τόσο ζύμωμα, όσο να μπει το αλεύρι μέσα χωρίς να παιδεύουμε την ζύμη, για να παραμείνει αφού ψηθεί αφράτη.
Απόρρητο