Εκτέλεση
Ξεκινάμε τη συνταγή για τα τραγανά και εύκολα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι φτιάχνοντας πρώτα τη ζύμη κουρού.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το βούτυρο, το λάδι, το κεφαλοτύρι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν κι ανακατεύουμε. Η ζύμη για τα τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι πρέπει να είναι λαδερή κι απαλή.
Σκεπάζουμε και αφήνουνε τη ζύμη για 20 λεπτά να ξεκουραστεί.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα τα υλικά της γέμισης για τα τυροπιτάκια κουρού και τα ζυμώνουμε.
Παίρνουμε μικρά μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε με τις παλάμες μας να γίνουν πλακέ. Βάζουμε λίγη γέμιση στο κέντρο, κλείνουμε και πατάμε τις ενώσεις με πιρούνι. Η ζύμη κουρού με γιαούρτι είναι απαλή και λαδερή σαν μαλακιά πλαστελίνη. Τυχόν σκάσιμο ή άνοιγμα της ζύμης την ώρα που πλάθετε, μην σας τρομάξει. Κολλάει εύκολα με το χέρι.
Αφού τελειώσουμε όλα τα τυροπιτάκια κουρού (δυο λαμαρίνες), διαλύουμε τον κρόκο με λίγο γάλα ή νερό και τα αλείφουμε με πινέλο. Αν θέλετε, πασπαλίζετε την επιφάνειά τους με λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε τα τυροπιτάκια κουρού σε καλά προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς C στον αέρα για περίπου 30 λεπτά, να ροδοκοκκινήσουν.
Ενδιάμεσα στο ψήσιμο ανεβοκατεβάζουμε τα ταψιά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τα τυροπιτάκια κουρού όταν βγουν από το φούρνο είναι μαλακά, αλλά όταν κρυώσουν γίνονται τραγανά σαν μπισκότο. Αν τυχόν σκάσουν τα τυροπιτάκια κουρού στο φούρνο, να θυμηθείτε ότι η αυτή η ζύμη είναι σαν του μπισκότου και αυτό είναι φυσιολογικό. Δεν είναι σαν τη ζύμη του ψωμιού.
20 Μυστικά για τραγανά τυροπιτάκια κουρού με τέλεια ζύμη
• Το βούτυρο να είναι λιωμένο και κρύο. Αφού λιώσουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και πάρει υγρή μορφή, το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
• Όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
•Η ένωση του βουτύρου με το λάδι, δίνει στη ζύμη κουρού την έξτρα τραγανή υφή της και έτσι έχουμε τέλεια τραγανά τυροπιτάκια κουρού.
•Μπορείτε να παραλείψετε το extra baking powder και να βάλετε μόνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
•Φτιάξε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του: Αν δεν έχετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, μπορείτε να βάλετε για κάθε φλ. αλεύρι, 1 κοφτό κ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Δηλαδή για να φτιάξετε στο σπίτι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, στα 500 γραµ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις να βάλετε 4 κοφτά κ.γλ. μπέικιν πάουντερ. Για μεγαλύτερη δοσολογία για κάθε φλ. αλεύρι να βάζεις 1 κ.γλ. κοφτό μπέικιν ανακατεύεις και έτοιμο για κέικ ζύμες κλπ.
•Η γέμιση μπορεί να περιλαμβάνει οποίο τυρί σας έχει περισσέψει. Εγώ προτιμώ αυτά που σας γράφω.
•Αυτή η ζύμη δε χρειάζεται μίξερ. Απλό ανακάτεμα στο χέρι είναι αρκετό.
•Ξεκουράστε την ζύμη σας αφού την ζυμώσετε, σκεπασμένη στον πάγκο της κουζίνας σας για 20΄ το λιγότερο.
•Αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος που δουλεύετε είναι υψηλή, μπορείτε να βάλετε τη ζύμη για 10΄στο ψυγείο ώστε να σφίξει. Επίσης για να έχουμε ακόμα πιο τραγανά τυροπιτάκια κουρού, αφού φτιάξετε τα τυροπιτάκια βάλτε τα στην κατάψυξη για 10′ και μετά βάλτε τα στο φούρνο.
•Αφού φτιάξετε όλα τα τυροπιτάκια κουρού και πριν τα αλείψετε με διάλυμα αυγού, μπορείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη σε σακουλάκια τροφίμων και να τα συντηρήσετε για αρκετούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείτε τα ψήνετε λίγα λίγα και θα τα απολαμβάνετε πάντα φρέσκα και ζεστά που είναι ακαταμάχητα.
•Τα τυροπιτάκια κουρού δεν τα φτιάχνουμε πολύ λεπτά, η ζύμη πρέπει να είναι λίγο χοντρή για να γίνουν σαν τραγανά μπισκότα και εξωτερικά.
•Αλείφουμε με διάλυμα αυγού για να γυαλίζει η ζύμη αλλά και για έξτρα νοστιμιά.
•Η συμβουλή μου είναι να τα φτιάξτε τα όλοι, γιατί είναι η καλύτερη συνταγή για τυροπιτάκια κουρού με γιαούρτι, εύκολα, τραγανά και τέλεια.
•Οι ζύμες πάντα όταν ξεκουράζονται πρέπει να είναι σκεπασμένες για να μην ξεραίνονται.
•Δε ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη όταν μπει το αλεύρι. Τόσο ζύμωμα όσο να μπει το αλεύρι μέσα χωρίς να την παιδεύουμε, για να παραμείνει αφού ψηθεί αφράτη, τραγανή, μπισκοτένια.
•Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, λαδερή και μαλακιά σαν πλαστελίνη.
•Αν είναι καλοκαίρι και κάνει ζεστή αφήστε τη λίγο στο ψυγείο. Μην βάλετε έξτρα αλεύρι.
•Το γιαούρτι που χρησιμοποιώ είναι στραγγιστό, κεσεδάκι των 200 γραµ.
•Ο συνδυασμός βούτυρο λιωμένο με ηλιέλαιο δίνει σαν αποτέλεσμα τραγανή και αφράτη ζύμη.
•Μην αντικαταστήσετε τα υλικά για να σας βγουν φανταστικά τα τυροπιτάκια κουρού.
Δείτε ακόμα μια συνταγή για εύκολη σφολιατένια ζύμη κουρού με 3 υλικά!