Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εξοπλισμός
Ταψί
Φούρνος
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε, ενεργοποιώντας πρώτα τη μαγιά.
- Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ με λίγο χλιαρό νερό και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
- Σε άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με κουτάλι.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
- Συμπληρώνουμε λίγο νερό μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.
- Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και την ζυμώνουμε δυνατά για 10 λεπτά κάνοντας τραβήγματα της ζύμης, τεντώνοντάς την και επαναφέροντάς την.
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ο χρόνος φουσκώματος ποικίλλει ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Όσο πιο ζεστό είναι ένα μέρος τόσο πιο γρήγορα φουσκώνει η ζύμη.
- Ακόμα και στο ψυγείο θα φουσκώσει, αλλά θα αργήσει πολύ.
ΓΕΜΙΣΗ
- Σε μπολ βάζουμε τη φέτα, το λάδι, το δυόσμο, το πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Τα ρίχνουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη.
- Ζυμώνουμε καλά, να εγκλωβιστούν μέσα στη ζύμη τα υλικά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια.
- Πλάθουμε 4 στρογγυλά ή μακρόστενα.
- Τα πλαταίνουμε πατώντας τα ελαφρά και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
- Τα σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 40΄.
- Χτυπάμε το αυγό με το γάλα και το αλείφουμε γύρω-γύρω.
- Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνειά τους με κοφτερό μαχαίρι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά, έως ότου ροδίσουν καλά.
Tips
- Αν κολλάει η ζύμη πασπαλίζουμε με αλεύρι.