Ένα νόστιμο τυρόψωμο, με λουκάνικο και φέτα που θα το λατρέψετε από την ώρα που θα το ζυμώσετε. Ζεστό και αφράτο, είναι απλά...

Ένα νόστιμο τυρόψωμο, με λουκάνικο και φέτα που θα το λατρέψετε από την ώρα που θα το ζυμώσετε. Ζεστό και αφράτο, είναι απλά ακαταμάχητο.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
Βαθμολογήστε

Υλικά

  • Μερίδες 1 καρβέλι

Για το τυρόψωμο με λουκάνικο και φέτα

  • 1 κ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κύβους νωπή μαγιά των 25 γράμ. (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι (κοφτή)
  • 600 γρ. νερό χλιαρό (περίπου)
  • 350 γρ. φέτα
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • Φρέσκια ρίγανη (ή θυμάρι ή δεντρολίβανο)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Λίγο ανθό αλατιού

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το τυρόψωμο με λουκάνικο και φέτα

    Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.

    Το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά.

    Το αφήνουμε στην άκρη.

    Διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά σε ένα μπολάκι με τη ζάχαρη και 1 με 2 κουταλιές νερό.

    Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να εμφανιστεί αφρός στην επιφάνεια. Τότε, η μαγιά είναι έτοιμη και ενεργοποιημένη να μπει στο ψωμί.

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.

    Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ανοίγουμε λακκούβα με το χέρι.

    Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ.

    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Το ζύμωμα του ψωμιού μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ σε ένα μπολ με τα χέρια.

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

    Εάν η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή, θα φουσκώσει στη 1 ώρα.

    Όταν η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί τη βγάζουμε πάνω στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε τέσσερα όμοια κομμάτια.

    Λαδώνουμε ένα ταψί 32 ή 34 εκ. βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο μέσα στο ταψί και όπως ακριβώς ανοίγουμε την πίτσα με τα δάχτυλα, έτσι ανοίγουμε και τη ζύμη του ψωμιού, σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί.

    Γυρνάμε γύρω-γύρω και τεντώνουμε τη ζύμη ταυτόχρονα.

    Η διάμετρος του φύλλου, πρέπει να είναι όση και η διάμετρος του ταψιού.

    Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τρίμματα φέτας, λουκάνικο, φρέσκα βότανα, λιαστή ντομάτα, ή όποια άλλη γέμιση μας αρέσει.

    Αν έχετε κάστανα, βάλτε σπασμένο κάστανο γιατί απογειώνει τη γεύση του.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο πάνω στον πάγκο μας και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο (πάνω στη γέμιση δηλαδή).

    Είναι σαν να φτιάχνουμε τέσσερις ζύμες για πίτσες χοντρές, που βάζουμε τη μία πάνω στην άλλη και ενδιάμεσα να έχουμε γεμίσει με τα υλικά της αρεσκείας μας.

    Γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή ακόμα να είναι διαφορετική σε κάθε στρώση, άλλη με φέτα, άλλη με ρίγανη, άλλη με λιαστή ντομάτα κτλ.

    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα τέσσερα φύλλα.

    Αφού στρώσουμε όλα τα φύλλα με την γέμιση της αρεσκείας μας σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο, πιάνουμε τις άκρες τους και τις γυρίζουμε στο κέντρο του ψωμιού, σαν να κλείνουμε σε μπάλα όλα τα φύλλα με τη γέμιση.

    Αναποδογυρίζουμε τη μπάλα ζύμης στο ταψί, έτσι ώστε οι ενώσεις να έρθουν από κάτω και να ακουμπάνε στο ταψί.

    Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια του τυρόψωμου, έτσι ώστε να απλώσει και να πάρει το σχήμα του ταψιού.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι και χοντρό αλάτι.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 40 σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει να τεντώσει το ψωμί.

    Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να φουσκώσει καλά.

    Διαφήμιση

    Μυστικά

    Όταν δουλεύετε με μαγιά, θέλει πολύ μεγάλη προσοχή στις θερμοκρασίες.

    Δηλαδή, καλύτερα να χρησιμοποιήσετε νερό από τη βρύση παρά να βάλετε πολύ ζεστό νερό.

    Υπάρχει κίνδυνος να καεί η μαγιά αν η θερμοκρασία περάσει στους 40°C.

    Αν βάλουμε τη ζύμη κοντά σε ζεστό μέρος, πχ. καλοριφέρ, θα φουσκώσει πολύ γρήγορα.

    Αν την αφήσουμε απλά επάνω στον πάγκο μας θα πάρει περισσότερο χρόνο.

    Για να καταλάβουμε ότι η ζύμη είναι έτοιμη και φουσκωμένη σωστά, κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο της ζύμης με το δάχτυλο.

    Αν το βαθούλωμα αυτό μένει σταθερά χωρίς να κλείνει και να επανέρχεται, τότε η ζύμη είναι έτοιμη για να πλάσουμε το ψωμί.

    Αφού ζυμώσουμε τη ζύμη (στο ζυμωτήριο ή στο χέρι), μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μας καλά σκεπασμένη και να τη δουλέψουμε την επόμενη μέρα, αφού την αφήσουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και την αφήσουμε να φουσκώσει κανονικά όπως γράφει συνταγή.

    Όσο πιο πολλά τραβήγματα και ανοίγματα κάνουμε σε μια ζύμη ψωμιού με τα χέρια επάνω στον πάγκο, τόσο πιο αφράτο και φουσκωτό θα γίνει το ψωμί μας.

    Για να σιγουρευτείτε ότι ψήθηκε σωστά το ψωμί σας μέχρι μέσα, θα πρέπει αφού ψηθεί, να το βγάλετε επάνω στο μπάγκο σας, να το αναποδογυρίσετε και να το χτυπήσετε με το χέρι σας.

    Αν ο ήχος που ακούγεται είναι βαρύς, τότε σημαίνει ότι το ψωμί θέλει ακόμα ψήσιμο.

    Αν ακούγεται κούφιος ήχος, σημαίνει ότι το ψωμί σας είναι σωστά ψημένο.

    Αφήστε το ψωμί σας να σταθεί επάνω σε καθαρή πετσέτα και να κρυώσει.

    Ποτέ μην κόβετε ένα ζεστό ψωμί με μαχαίρι, γιατί καταστρέφεται την υφή του.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×