• προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
8

Υλικά

  • Μερίδες 1 καρβέλι
  • 1 kg αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 κύβους νωπή μαγιά των 25 γράμ. (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι (κοφτή)
  • 600 γρ. νερό χλιαρό (περίπου)
  • 350 γρ. φέτα
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο
  • Φρέσκια ρίγανη (ή θυμάρι ή δεντρολίβανο)
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Λίγο ανθό αλατιού
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτελεση

    Αφαιρούμε πρώτα το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.

    Το σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 3 με 4 λεπτά.

    Το αφήνουμε στην άκρη.

    Διαλύουμε τη φρέσκια μαγιά σε ένα μπολάκι με τη ζάχαρη και 1 με 2 κουταλιές νερό.

    Σκεπάζουμε το μπολ κι αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά, μέχρι να εμφανιστεί αφρός στην επιφάνεια. 

    Διαλύουμε το αλάτι στο νερό.

    Βάζουμε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και ανοίγουμε λακκούβα με το χέρι.

    Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ.

    Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

    Το ζύμωμα  μπορεί να γίνει και χωρίς μίξερ σε ένα μπολ με τα χέρια.

    Βάζουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.

    Εάν η θερμοκρασία του χώρου είναι υψηλή, θα φουσκώσει στη 1 ώρα.

    Όταν η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί τη βγάζουμε πάνω στον πάγκο.

    Τη χωρίζουμε σε τέσσερα όμοια κομμάτια.

    Λαδώνουμε ένα ταψί 32 ή 34 εκ. βουτάμε τα χέρια στο ελαιόλαδο  με τα δάχτυλα  ανοίγουμε  τη ζύμη  σε χοντρό φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί.

    Γυρνάμε γύρω-γύρω και τεντώνουμε τη ζύμη ταυτόχρονα.

    Η διάμετρος του φύλλου, πρέπει να είναι όση και η διάμετρος του ταψιού.

    Πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης τρίμματα φέτας, λουκάνικο, φρέσκα βότανα, λιαστή ντομάτα, ή όποια άλλη γέμιση μας αρέσει.

    Αν έχετε κάστανα, βάλτε σπασμένο κάστανο γιατί απογειώνει τη γεύση του.

    Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο πάνω στον πάγκο μας και το βάζουμε πάνω από το πρώτο φύλλο (πάνω στη γέμιση δηλαδή).

    Είναι σαν να φτιάχνουμε 4 χοντρα φυλλα, που βάζουμε το ενα πανω στο αλλο και ενδιάμεσα να έχουμε γεμίσει με τα υλικά της αρεσκείας μας.

    Γέμιση μπορεί να είναι οτιδήποτε μας αρέσει ή ακόμα να είναι διαφορετική σε κάθε στρώση, άλλη με φέτα, άλλη με ρίγανη, άλλη με λιαστή ντομάτα κτλ.

    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα τέσσερα φύλλα.

    Αφού στρώσουμε όλα τα φύλλα με την γέμιση  σε σειρά το ένα πάνω στο άλλο, πιάνουμε τις άκρες τους και τις γυρίζουμε στο κέντρο της ζυμης, σαν να κλείνουμε σε μπάλα τη ζυμη με τη γέμιση.

    Αναποδογυρίζουμε τη μπάλα ζύμης στο ταψί, έτσι ώστε οι ενώσεις να έρθουν από κάτω και να ακουμπάνε στο ταψί.

    Πατάμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια , έτσι ώστε να απλώσει και να πάρει το σχήμα του ταψιού.

    Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε σουσάμι και χοντρό αλάτι.

    Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να σταθεί για 40 σε ζεστό σημείο και να φουσκώσει να τεντώσει.

    Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται