Σπιτικό τζατζίκι λαχανικών με αβοκάντο  για να συνοδεύεις το φαγητό σου με υψηλή βιολογική αξία. Για να μην σου αραιώσει, είναι σημαντικό να στραγγίζεις...

Σπιτικό τζατζίκι λαχανικών με αβοκάντο  για να συνοδεύεις το φαγητό σου με υψηλή βιολογική αξία. Για να μην σου αραιώσει, είναι σημαντικό να στραγγίζεις καλά τα λαχανικά.

  • προετοιμασία 5 λεπτά
190

Για το τζατζίκι λαχανικών με αβοκάντο

  • 2 κεσεδάκια στραγγιστό γιαούρτι (400 γραµ.)
  • 1 μέτριο αγγούρι τρυφερό και λεπτό χωρίς πολλούς σπόρους
  • 1 μέτριο καρότο
  • 1 μικρό τρυφερό κολοκύθι
  • 2 αβοκάντο ώριμα μαλακά
  • 1 μέτρια ντομάτα ώριμη και σφιχτή
  • 2 σκελ. σκόρδο πολτοποιημένες
  • 3 κ.σ. ξίδι
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Λίγο φρέσκο άνηθο και φρέσκο δυόσμο
  • Για το σερβίρισμα
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Ψητές πίτες
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το τζατζίκι λαχανικών

    Σε αυτή τη συνταγή μπορείς να αυτοσχεδιάσεις με υλικά που αγαπάς και να δημιουργήσεις το δικό σου. 

    Συγκεντρώνουμε τα υλικά. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. 

    Αποφλοιώνουμε πρώτα τη ντομάτα και την κόβουμε στη μέση.

    Αφαιρούμε τους σπόρους και κρατάμε μόνο τη σάρκα της.

    Την ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι και την αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει καλά.

    Τρίβουμε το αγγούρι με την φλούδα του με ελαφριά κλήση ούτως ώστε να αφήσουμε στο τέλος την καρδιά με τους σπόρους έξω.

    Το βάζουμε σε σουρωτήρι.

    τζατζίκι - τζατζίκι συνταγή - τζατζαίκι αργυρώ - συνταγή για τζατζίκι - τζατζίκι συνταγή - συνταγή τζατζίκι - τζατζίκι αβοκάντο - σφιχτό τζατζίκι - τζατζίκι σπιτικό - πώς φτιάχνω τζατζίκι - τζατζίκι με καρότο

    Τρίβουμε το κολοκύθι σε χοντρό τρίφτη.

    Τρίβουμε μόνο το έξω μέρος του κολοκυθιού ώστε να αφαιρέσουμε όλη μαζί την καρδιά με τους σπόρους. Το βάζουμε στο σουρωτήρι.

    Αλατίζουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να μαραθούν για 3-4’

    Στύβουμε καλά με τα χέρια τα τριμμένα λαχανικά να βγάλουν τα υγρά τους.

    Βάζουμε τα στεγνά λαχανικά σε ένα μπολ.

    Τρίβουμε το καρότο στον χοντρό τρίφτη και το βάζουμε στο μπολ με το αγγούρι και το κολοκύθι.

    Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αβοκάντο το προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά.

    τζατζίκι - τζατζίκι συνταγή - τζατζαίκι αργυρώ - συνταγή για τζατζίκι - τζατζίκι συνταγή - συνταγή τζατζίκι - τζατζίκι αβοκάντο - σφιχτό τζατζίκι - τζατζίκι σπιτικό - πώς φτιάχνω τζατζίκι - τζατζίκι με καρότο

    Κρατάμε τις άδειες φλούδες αβοκάντο για να σερβίρουμε το τζατζίκι.

    Σε αυτή τη συνταγή θα χρησιμοποιήσουμε τα αβοκάντο σαν θήκη-σκεύος σερβιρίσματος.

    Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι στη μέσα πλευρά της φλούδας του αβοκάντο για να μην μαυρίσει. Τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα διατηρούμε στο ψυγείο γιατί οξειδώνονται γρήγορα.

    Προσθέτουμε στο μπολ την στεγνή ντομάτα, το πολτοποιημένο σκόρδο, τον ψιλοκομμένο δυόσμο και τον άνηθο.

    Προσθέτουμε το γιαούρτι.

    Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατίζουμε κατά βούληση.

    Ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλι.

    Δοκιμάζουμε αν θέλουμε έξτρα ξύδι ή αλάτι στο τζατζίκι.

    Σκεπάζουμε το μπολ και παγώνουμε το τζατζίκι αβοκάντο στο ψυγείο να δροσίσει για λίγη ώρα.

    Σερβίρουμε το δροσερό τζατζίκι μέσα στις θήκες φλούδες του αβοκάντο.

    Το σπιτικό τζατζίκι σήμερα

    Σήμερα, το σπιτικό τζατζίκι είναι το πιο δροσερό, οικείο και απλό ελληνικό ορεκτικό. Όλη η ελληνική δροσιά σε μια συνταγή με τρία μόνο απαραίτητα βασικά υλικά: γιαούρτι, αγγούρι, σκόρδο. Ανάλογα με τη διάθεση και τη φαντασία μας, είναι αμέτρητες οι παραλλαγές για τζατζίκι. 

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται