Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εξοπλισμός
Κατσαρόλα
Μίξερ με κάδο
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΤΟΝΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το δένουμε με σπάγγο για να διατηρήσει το σχήμα του. Το μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα –ίσα να το χωράει–, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τη δάφνη και τα μπαχαρικά και το καλύπτουμε με κρύο νερό.
- Μόλις πάρει βράση, αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Χαμηλώνουμε στη συνέχεια την ένταση της εστίας, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και σιγομαγειρεύουμε το κρέας μέχρι να μαλακώσει, περίπου 1½ ώρα. Το αφήνουμε να κρυώσει σιγά σιγά μέσα στο ζωμό του.
- Βγάζουμε το μοσχαράκι από την κατσαρόλα, το στραγγίζουμε από το ζωμό και το μεταφέρουμε σκεπασμένο στο ψυγείο να παγώσει.
- Στραγγίζουμε τον τόνο από το λάδι και τον ρίχνουμε στον κάδο του πολτοποιητή μαζί με την αντζούγια και την κάππαρη.
- Χτυπάμε τα υλικά μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και όσο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι χρειάζεται –δοκιμάζουμε πρώτα– και χτυπάμε ξανά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Αν χρησιμοποιήσουμε μαγιονέζα εμπορίου που είναι πηχτή, μπορούμε να αραιώσουμε τη σάλτσα τόνου με λίγο από το ζωμό του μοσχαριού ώστε να γίνει πιο ρευστή, λεία και απαλή.
- Χρησιμοποιώντας ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το κρέας σε λεπτές, σχεδόν διάφανες φέτες – κόβεται τέλεια στη μηχανή των αλλαντικών.
- Στήνουμε τις φέτες κυκλικά σε ένα στρογγυλό πιάτο και στη μέση σερβίρουμε τη σάλτσα τόνου. Εναλλακτικά, κάνουμε σε πιατέλα στρώσεις κρέατος και σάλτσας τόνου τελειώνοντας με σάλτσα.
- Γαρνίρουμε με καππαρόμηλα, λίγα ψητά ντοματίνια και φύλλα μαϊντανού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Tips
- Επειδή το βιτέλο τονάτο τρώγεται πάντα κρύο, καλό είναι να το φτιάξουμε το πρωί για να το σερβίρουμε το βράδυ ή από την προηγούμενη μέρα.
- Διατηρούμε το ζωμό κρέατος στο ψυγείο για 3 ημέρες ή, αφού αφαιρέσουμε το λίπος από την επιφάνεια, το βάζουμε σε παγοκυψέλες και το διατηρούμε στην κατάψυξη για 3 μήνες. Συμπληρώνοντας παγάκια ζωμού σε όλα τα φαγητά, θα δείτε τη διαφορά.