Υλικά
Υλικά
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα βλήτα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα στραγγίζουμε.
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες τρίβοντάς τες για να απομακρύνουμε τα χώματα από τη φλούδα τους.
- Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και, μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε αλάτι και τις πατάτες.
- Μετά από 10 λεπτά, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και βράζουμε για 10 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε τα χόρτα και τα πιέζουμε με κουτάλα να μείνουν κάτω από την επιφάνεια του νερού που βράζει.
- Τα τρυφερά βλήτα θέλουν ελάχιστα λεπτά βράσιμο για να μη λιώσουν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα και τα ρίχνουμε κατευθείαν σε μπολ με κρύο νερό και παγάκια για να κοπεί βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους. Τα στραγγίζουμε.
- Συνεχίζουμε να βράζουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια μέχρι να τρυπιούνται –εξαρτάται από το μέγεθός τους– προσέχοντας
όμως να μη λιώσουν. - Μεταφέρουμε κατευθείαν τα κολοκυθάκια σε μπολ με παγωμένο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Τα κόβουμε κατά μήκος στη μέση για το σερβίρισμα.
- Αν έχουμε γκαζάκι, καίμε σε ανοιχτή φωτιά τις ντομάτες για λίγα λεπτά μέχρι να καψαλιστεί η φλούδα τους, να μαυρίσει ολόγυρα και να αρχίσει να ψήνεται η σάρκα βγάζοντας φυσαλίδες. Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και αφαιρούμε την καμένη φλούδα.
- Κόβουμε τη σάρκα της ντομάτας σε κομμάτια και συλλέγουμε τους σπόρους και το χυμό της σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο, το ξίδι, το ελαιόλαδο και λίγο ανθό αλατιού και τα χτυπάμε με πιρούνι.
- Τέλος, ρίχνουμε το κρεμμύδι ώστε να μαραθεί στα όξινα υλικά.
- Κόβουμε τις βραστές πατάτες κυδωνάτες.
- Σερβίρουμε τα βλήτα σε πιατέλα, προσθέτουμε τα κολοκύθια, τις πατάτες, τα κομμάτια της καψαλισμένης ντομάτας και τα καππαρόφυλλα και περιχύνουμε με το λαδόξιδο ντομάτας.
- Σερβίρουμε με φρέσκο φρυγανισμένο ψωμί και ξινομυζήθρα ή τουλουμοτύρι.
Tips
- Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια των βλίτων (αν έχουν) και τα ρίχνουμε πρώτα στην κατσαρόλα για να προσθέσουμε μετά από λίγα λεπτά τα τρυφερά φύλλα.