Οι γίγαντες λεμονάτοι με ψάρι είναι ένα υπέροχο φαγητό. Τόσο νόστιμο και τόσο υγιεινό! Δοκιμάστε το, ακολουθώντας πιστά τις...

Οι γίγαντες λεμονάτοι με ψάρι είναι ένα υπέροχο φαγητό. Τόσο νόστιμο και τόσο υγιεινό! Δοκιμάστε το, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες.

  • προετοιμασία 1 ώρα
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
63

Για τους γίγαντες λεμονάτους

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 πράσα
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πατάτα
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 σελινόριζα
  • 1/2 ματσ. σέλινο
  • Λίγο άνηθο
  • 250 γρ. υγράλατο μπακαλιάρο ξαλμυρισμένο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τους γίγαντες

    Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη ημέρα.

    Τους στραγγίζουμε και τους βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 40′ να μαλακώσουν χωρίς να λιώσουν και χωρίς να διαλυθούν.

    Στραγγίζουμε.

    Για τα λαχανικά

    Κόβουμε σε λεπτές φέτες όλα τα λαχανικά.

    Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3-4 κουταλιές από το συνολικό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα πράσινα φύλλα των φρέσκων κρεμμυδιών, για 4-5′ σε δυνατή φωτιά.

    Συμπληρώνουμε ζεστό νερό να σκεπάζονται τα υλικά.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για 15′ να μαλακώσουν οι φέτες της πατάτας.

    Τέλος, προσθέτουμε τους γίγαντες, τα μυρωδικά, τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών και τον σέλινο. Όλο μαζί το βάζουμε σε ταψί.

    Σε αυτή τη φάση το φαγητό έχει λίγο ζουμάκι, σχεδόν μέχρι τη μέση των υλικών φτάνει. Αν έχει εξατμιστεί στο βρασμό συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.

    Διαφήμιση

    Για το ψήσιμο

    Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20′.

    Τότε, κόβουμε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και μπήγουμε το ψάρι μέσα στους γίγαντες.

    Βάζουμε φέτες λεμόνι στην επιφάνεια του ταψιού.

    Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10′ επιπλέον μέχρι να πιει όλα τα υγρά του το ταψί και να μείνει σχεδόν με το λάδι του κι ελάχιστη δεμένη σάλτσα, σαν λαδερό.


    Ποια αλλη συνταγη θα εκανες;

    Οδηγός Μαγειρικής

    Μυστικά για: Όσπρια συνταγές
    Μυστικά για: φαγητά με θαλασσινά
    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται