Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
Εκτέλεση
ΣΑΛΤΣΑ ΦΡΟΥΤΩΝ
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για 5–6 λεπτά, μέχρι να γίνει ξανθό (μη μαυρίσει).
- Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο για 1 λεπτό και μετά το αφαιρούμε.
- Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε: τα ξεπαγωμένα φρούτα του δάσους, την κρέμα μπαλσάμικο, τη μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, τις σταφίδες
- Αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει και να πυκνώσει.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.
- Μόλις η σάλτσα πυκνώσει αρκετά, προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο όσο ένα καρύδι και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ
- Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 1 ώρα πριν, για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Αλείφουμε το καρέ με ελαιόλαδο και το ακουμπάμε σε σχάρα μέσα σε ταψί.
- Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με βότανα ή δένουμε τα βότανα με σπάγκο πάνω στο καρέ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230ºC.
- Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει εξωτερικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150ºC και κάθε τόσο αλείφουμε το καρέ με κρέμα μπαλσάμικο για να γλασάρει και να γυαλίσει.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει 62ºC (αν έχετε θερμόμετρο).
- Στο τελευταίο 10λεπτο του ψησίματος, μπορούμε να αναμείξουμε λίγη σάλτσα φρούτων με την κρέμα μπαλσάμικο και να το αλείφουμε.
- Βγάζουμε το κρέας από τον φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά ώστε να ανακτήσει τους χυμούς του.
- Κόβουμε το καρέ σε μερίδες, το βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα φρούτων πάνω στο κρέας είτε στο πλάι.
Tips
- Ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι το χοιρινό έχει ψηθεί σωστά είναι να τρυπήσετε το κέντρο του και να ελέγξετε τα υγρά που βγαίνουν. Αν είναι έντονο ροζ, χρειάζεται περισσότερο ψήσιμο.
- Μην παραψήνετε το κρέας γιατί θα στεγνώσει. Κατά τη διάρκεια της ξεκούρασης, το κρέας συνεχίζει να ψήνεται με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει, γι’ αυτό δεν χρειάζεται επιπλέον πολύ ψήσιμο.









