Αυτό το χοιρινό καρέ με φρούτα του δάσους, είναι ένα υπέροχο πιάτο για τις γιορτές που θα εντυπωσιάσει τόσο οπτικά όσο και γευστικά τους...

Αυτό το χοιρινό καρέ με φρούτα του δάσους, είναι ένα υπέροχο πιάτο για τις γιορτές που θα εντυπωσιάσει τόσο οπτικά όσο και γευστικά τους πάντες.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 10 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το χοιρινό καρέ

  • 1 χοιρινό καρέ
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρέσκο δεντρολίβανο
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελ. σκόρδο σπασμένη
  • 2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. φρούτα δάσους ανάμεικτα
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 2 κ.σ. μαρμελάδα φρούτα δάσους ή μαρμελάδα 4 φρούτα (κόκκινη)
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Λίγο βούτυρο

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για τη σάλτσα

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει ξανθό για περίπου 6 με 8 λεπτά, δεν πρέπει να μαυρίσει.

    Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά το αφαιρούμε.

    Προσθέτουμε το κρασί και βράζουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος του στο μισό.

    Τότε, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τα ξεπαγωμένα φρούτα του δάσους, την κρέμα μπαλσάμικο, την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων, την σταφίδα και αφήνουμε τη σάλτσα να δέσει και να πυκνώσει.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού.

    Μόλις πυκνώσει αρκετά προσθέτουμε ένα κομμάτι βούτυρο όσο ένα καρύδι.

    Ανακατεύουμε να λιώσει.

    Την διατηρούμε ζέστη και την σερβίρουμε πάνω ή πλάι στο καρέ.

    Διαφήμιση

    Για το χοιρινό καρέ

    Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο μια ώρα πριν να έρθει σε θερμοκρασία δωματιού.

    Το αλείφουμε με ελαιόλαδο και το ακουμπάμε σε σχάρα μέσα σε ταψί.

    Το αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με τα βότανα ή δένουμε τα βότανα με σπάγκο πάνω στο καρέ.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230ºC μέχρι να ροδίσει εξωτερικά, περίπου 20 λεπτά

    Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150ºC και κάθε τόσο με πινέλο αλείφουμε το καρέ με κρέμα μπαλσάμικο ώστε να γλασάρει και να γυαλίσει.

    Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή αν έχετε θερμόμετρο να φτάσει η θερμοκρασία του εσωτερικού στους 62ºC.

    Βγάζουμε από το φούρνο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να σταθεί, να ξεκουραστεί και να ανακτήσει τους χυμούς του για περίπου 20 λεπτά.

    Μπορούμε στο τελευταίο 10 λεπτό του ψησίματος να αναμείξουμε λίγη σάλτσα φρούτων με την κρέμα μπαλσάμικο και να αλείφουμε το καρέ.

    Όταν ξεκουραστεί το κρέας το βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με την σάλτσα φρούτων.

    Μυστικά

    Ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι ψήθηκε το χοιρινό ,είναι να τρυπήσετε το κέντρο του και να ελέγξετε τα υγρά που βγαίνουν.

    Αν είναι έντονο ροζ σημαίνει ότι θέλει κι άλλο ψήσιμο.

    Μην το παραψήνετε γιατί θα στεγνώσει πολύ.

    Επίσης όση ώρα το κρέας ξεκουράζεται συνεχίζει και ψήνεται με την θερμότητα που έχει αναπτύξει.

    Συνοδεύσετε το με μία εντυπωσιακή γαρνιτούρα και μια γιορτινή σαλάτα.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται

    Καλώς ήλθατε στο νέο Argiro.gr

    Εγκατάσταση
    ×