Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Εξοπλισμός
Ταψί
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Video
Εκτέλεση
ΦΥΛΛΟ
- Βάζουμε στο μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε με το γάντζο της κουζινομηχανής για 5 λεπτά. Αν δεν έχετε κουζινομηχανή ζυμώνετε με τα χέρια.
 - Είναι έτοιμη όταν καθαρίσει το μπολ, είναι μαλακή και δεν κολλάει στα χέρια.
 - Την χωρίζουμε στα 2 και την τυλίγουμε σε μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη, να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
 - Το μεγαλύτερο κομμάτι θα μπει κάτω και το άλλο από πάνω.
 - Ανοίγουμε ένα φύλλο και ρίχνουμε βούτυρο λιωμένο. Αλείφουμε με πινέλο να πάει παντού.
 - Διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά το φύλλο και ρίχνουμε πάλι βούτυρο.
 - Αλείφουμε με το πινέλο να πάει παντού.
 - Διπλώνουμε πάλι από αριστερά και δεξιά και ρίχνουμε βούτυρο και αλείφουμε πάλι με πινέλο.
 - Κλείνουμε και έχουμε ένα μακρόστενο πακέτο.
 - Αλείφουμε με βούτυρο που έχει το πινέλο και κλείνουμε το πακέτο.
 - Έτσι έχουμε ένα τετράγωνο πακέτο.
 - Το βάζουμε σε σακουλάκι κουζίνας και το κλείνουμε καλά.
 - Βάζουμε το πακέτο στο ψυγείο και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τη δεύτερη ζύμη.
 - Σε αυτό το στάδιο η ζύμη μπορεί να μείνει στο ψυγείο από 2 ώρες έως 5 μέρες, εγώ τα συντηρώ στο συρτάρι που έχει ψύξη.
 - Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί.
 - Πασπαλίζουμε με αλεύρι όποτε είναι αναγκαίο.
 - Βουτυρώνουμε και βάζουμε τη γέμιση σε μία στρώση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου.
 - Ανοίγουμε και το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε χορευτά και τσαλακωτά πάνω στη γέμιση.
 - Κλείνουμε την πίτα γύρω γύρω τσιμπώντας τις ενώσεις.
 - Βουτυρώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε την πίτα σε 16 κομμάτια.
 
ΓΕΜΙΣΗ
- Ρίχνουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ τα ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.
 - Βάζουμε την πίτα με το αντικολλητικό χαρτί στην λαμαρίνα στην μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήνουμε, στους 200ºC για 40 λεπτά.
 - Ψήνουμε πάντα ανάλογα τον φούρνο μας και πως ψήνει. Τόση ώρα χρειάστηκε ο φούρνος μου γιατί είναι δυνατός.
 - Η πίτα βγαίνει λεπτή με πολύ τραγανό φύλλο
 
Tips
- Ευχαριστώ πολύ την αγαπημένη μου φίλη Ελπίδα Χαραλαμπίδου από την Φλώρινα, για την παραδοσιακή συνταγή της τυρόπιτας που μοιράστηκε μαζί μας. Βρείτε περισσότερα για την Ελπίδα στο blog της.
 









