Για το χταπόδι στη γάστρα
Βράζουμε πρώτα τις φακές σε μπόλικο νερό για περίπου 20′ να είναι μισοβρασμένες.
Τις στραγγίζουμε καλά.
Ρίχνουμε σε μια στρώση τις μισοβρασμένες φακές στη γάστρα.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε μικρή πήλινη γάστρα γιατί ψήνεται πιο σωστά το φαγητό.
Κάνουμε μια στρώση το σπανάκι χοντροκομμένο.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαλακώσουν ελαφρά για 10′.
Προσθέτουμε τα σκόρδα σπασμένα, τις πιπεριές, το καρότο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το χταπόδι δυναμώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για λίγα λεπτά να κατεβάσει τα υγρά του, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Σβήνουμε με το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε καλά να εξατμιστεί τελείως το ξίδι.
Προσθέτουμε την έτοιμη σάλτσα ντομάτας κι αφήνουμε να βράσει για 10′.
Κάνουμε μια στρώση την σάλτσα χταπόδι επάνω στα υπόλοιπα υλικά στη γάστρα.
Ανακατεύουμε καλά.
Για το ψήσιμο
Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε για 30′.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε καλά σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ με σκεπασμένη τη γάστρα.
Όταν θα βάλουμε τα ζυμαρικά στη γάστρα θα πρέπει να υπάρχει αρκετό ζουμάκι από όλα τα υλικά ώστε να σκεπάζεται το ζυμαρικό. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ώστε να βράσουν σωστά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι πάντα στο τέλος γιατί το χταπόδι είναι αρκετά κι όσο ψήνεται βγάζει την νοστιμιά του στο φαγητό.
Όσο πιο ζουμερό είναι το φαγητό όταν το βγάζουμε από τον φούρνο τόσο το καλύτερο αποτέλεσμα στο σερβίρισμα.
Πασπαλίζουμε με πολύ ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.