Εκτέλεση
Ξεκινάμε την σπιτική ζύμη κουρού με γιαούρτι, βάζοντας πρώτα το αλεύρι σε μπολ. Κάνουμε λακκούβα, προσθέτουμε όλα τα υλικά και με ένα πιρούνι ανακατεύουμε στο κέντρο, παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι.
Αφού ενωθούν σε ζύμη τα υλικά και καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ, βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Πρέπει να είναι εύπλαστη, αφράτη και απαλή σαν δέρμα μωρού.
Χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη. Πλάθουμε δύο μπάλες ζύμης, πατάμε ελαφρά με τις παλάμες να γίνουν πλακέ και τις τυλίγουμε σε μεμβράνη ή λαδόκολλα. Τις τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30´, ώστε να παγώσει καλά το βούτυρο να ξεκουραστεί η ζύμη και να μπορούμε να ανοίξουμε το φύλλο.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα δύο φύλλα με χοντρό πλάστη.
Extra tips για σπιτική ζύμη κουρού
-Αν πρόκειται να κάνουμε πίτα με ζύμη κουρού, το πάχος του κάθε φύλλου πρέπει να είναι περίπου 0,3 χιλιοστά, όχι πολύ λεπτό ούτε πολύ χοντρό.
-Δε ξεχνάμε στη μεγάλη πίτα κουρού να χαράξουμε την επιφάνεια πριν το ψήσιμο σε μερικά σημεία.
-Αν πρόκειται να κάνουμε τυροπιτάκια ή ατομικές τυρόπιτες, το φύλλο μπορεί να είναι ελαφρώς πιο παχύ. Ανάλογα την προτίμηση σας.
-Για να γυαλίζει το φύλλο κουρού, αλείφουμε πριν το ψήσιμο με διάλυμα αυγού, γάλα ή και τα δυο μαζί.
-Όταν καλοψηθεί και ροδίσει, είναι αφράτη, θρυμματιστή και πεντανόστιμη.
-Η ζύμη κουρού είναι ιδανική για πίτες ανοιχτές ή μισοσκεπασμένες όπως αυτή στη φωτογραφία.
-Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και γεμίστε τη ζύμη κουρού με ό,τι έχετε στο ψυγείο. Λαχανικά, τυριά ή περισσεύματα φαγητού. Το αποτέλεσμα είναι τέλειο.