Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζύμη κανέλας
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Φτιάξτε Μοναδικά Χριστουγεννιάτικα Στολίδια από Ζύμη Κανέλας με τα Παιδιά
Τι θα λέγατε να μπείτε στο πνεύμα των γιορτών φτιάχνοντας μαζί με τα παιδιά σας υπέροχα, αρωματικά και εντελώς χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια από ζύμη κανέλας; Είναι ιδανικά για το δέντρο, για γιρλάντες, για το τύλιγμα δώρων, για το τζάκι – πραγματικά για κάθε γωνιά του σπιτιού που θέλετε να γεμίσει Χριστούγεννα!
Η διαδικασία είναι τόσο απλή που θα σας ενθουσιάσει· και το καλύτερο; Το σπίτι θα μοσχοβολήσει κανέλα και γιορτινή θαλπωρή. Η μυρωδιά διατηρείται για χρόνια, όπως και τα ίδια τα στολίδια, αφού η ζύμη δεν περιέχει αλεύρι και δεν προορίζεται για φαγητό. Είναι καθαρά για διακόσμηση και αντέχουν εξαιρετικά στον χρόνο.

Τι θα χρειαστείτε
- 1 φλ. σάλτσα μήλου, (αν δεν βρείτε έτοιμη, φτιάξτε τη βράζοντας για 15 λεπτά 3–4 καθαρισμένα μήλα, 3–4 κ.σ. ζάχαρη και 1 φλ. νερό)
- 130 γρ. κανέλα σε σκόνη (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 1 κ.γλ. τριμμένο γαρίφαλο (προαιρετικά)
- 2–3 κ.σ. λευκή κόλα τύπου ατλακόλ (προαιρετική αλλά βοηθά στη σταθερότητα)
- Αντικολλητικό χαρτί
- Πλάστη
- Κουπάτ σε χριστουγεννιάτικα σχήματα
- Καλαμάκι
- Κορδελάκια ή σπάγκο
Πώς θα φτιάξετε τη ζύμη κανέλας
- Αναμείξτε τη σάλτσα μήλου με την κανέλα και τα υπόλοιπα υλικά.
– Αν σας παίρνει χρόνος, κοσκινίστε τη σκόνη κανέλας και το γαρίφαλο για πιο ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
– Στόχος είναι μια ζύμη εύπλαστη και μαλακή.
– Ρυθμίστε την υφή προσθέτοντας στερεά ή υγρά υλικά. - Αν η ζύμη σκάει, βρέξτε ελαφρά το δάχτυλο και πιέστε το σημείο.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί ή ανάμεσα σε δύο μεμβράνες για μεγαλύτερη ευκολία.
Κόψιμο και διαμόρφωση στα στολίδια
– Ανοίξτε τη ζύμη σε πάχος περίπου 0,5 εκ.
– Χρησιμοποιήστε κουπάτ σε σχήματα αστεριών, δεντρακίων, ανθρωπάκια και ό,τι άλλο θέλετε.
– Με ένα καλαμάκι κάντε τρυπούλα στην κορυφή για να περάσετε κορδέλα.
Μην τα κάνετε πολύ χοντρά, γιατί θα αργήσουν να στεγνώσουν.
Στέγνωμα ή ψήσιμο
Έχετε δύο επιλογές:
1. Στέγνωμα σε θερμοκρασία δωματίου
Χρειάζονται 2–3 μέρες, ανάλογα με το πάχος και την υγρασία του χώρου.
2. Ψήσιμο στο φούρνο
Ψήστε στους 100°C για περίπου 2,5 ώρες. Μόλις στεγνώσουν, αφήστε τα να κρυώσουν τελείως.

Διακόσμηση
Αφού στεγνώσουν:
– Μπορείτε να τα ζωγραφίσετε με κόλλα ατλακόλ αναμεμειγμένη με ακρυλικές μπογιές.
– Να προσθέσετε χρυσόσκονη ή μικρές λεπτομέρειες με glitter.
– Ή να τα αφήσετε φυσικά – η κανέλα δίνει από μόνη της μια υπέροχη, ζεστή όψη.
Περάστε κορδελάκια ή σπάγκο στην τρυπούλα και τα στολίδια σας είναι έτοιμα!
Extra ιδέα: Φτιάξτε και μπισκοτόσπιτο!
Αν έχετε διάθεση για ακόμη περισσότερη χριστουγεννιάτικη δημιουργία, δοκιμάστε να φτιάξετε και ένα Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο. Είναι διασκεδαστικό, εντυπωσιακό και η τέλεια δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.


