Μαρινάδα για κοτόπουλο
Μαρινάδα για κοτόπουλο στο φούρνο, που δίνει γεύση, ζουμερότητα και άρωμα
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΓΟΥ

Μαρινάδα για κοτόπουλο στο φούρνο
Το μαρινάρισμα είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά σε ένα υλικό. Υπάρχουν δύο βασικά είδη μαρινάδας:
- Ξηρή μαρινάδα
Αποτελείται από διάφορα μπαχαρικά και βότανα, πιπέρι και αλάτι, ξύσμα εσπεριδοειδών και λίγο ελαιόλαδο, ώστε να κολλήσει το μείγμα επάνω στο πουλερικό. Είναι ιδανική για να προσθέσουμε έντονη γεύση στην επιφάνεια του κρέατος. - Υγρή μαρινάδα
Σε αυτήν “βαφτίζουμε” το υλικό για αρκετές ώρες. Η υγρή μαρινάδα ενισχύει τα αρώματα, δυναμώνει τη γεύση και προσθέτει υγρασία και λιπαρότητα στα πιο στεγνά κομμάτια του κρέατος. Ταυτόχρονα, μαλακώνει ελαφρώς τις ίνες και εμπλουτίζει με λιπαρά στοιχεία τις πιο στεγνές περιοχές.
Για καλύτερο αποτέλεσμα, ειδικά όταν πρόκειται για μεγάλο κοτόπουλο, είναι προτιμότερο να κόβεται σε κομμάτια πριν το μαρινάρισμα, ώστε η μαρινάδα να εισχωρήσει παντού πιο ουσιαστικά.
Για μια υγρή μαρινάδα για κοτόπουλο στο φούρνο θα χρειαστούμε:
- Κοτόπουλο (ολόκληρο ή σε κομμάτια)
- Σκελίδες σκόρδου
- Ελαιόλαδο
- Λίγη μαγιονέζα
- Μουστάρδα
- Μέλι
- Χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού
- Φρέσκα βότανα: ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο
- Αλάτι και πιπέρι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Στεγνώνουμε πολύ καλά το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ιδανικά χρησιμοποιούμε μια μεγάλη σακούλα τροφίμων, τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο (σε μερίδες ή ολόκληρο), περιχύνουμε με τη μαρινάδα και κουνάμε απαλά για να πάει παντού. Κλείνουμε καλά τη σακούλα και διατηρούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 έως 12 ώρες.
Αφού μαριναριστεί, βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.
Μαρινάδα για κοτόπουλο σχάρας
- Ελαιόλαδο
- Χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού
- Μέλι
- Μουστάρδα
- Σκόρδο
- Πάπρικα
- Θυμάρι και ρίγανη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και βυθίζουμε μέσα τις μερίδες του κοτόπουλου. Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες. Στη συνέχεια, ψήνουμε στη σχάρα μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα και να παραμείνει ζουμερό και τρυφερό.
Η καλύτερη μαρινάδα για κοτόπουλο
Η κατάλληλη μαρινάδα είναι αυτή που ταιριάζει γευστικά με τα υλικά που προτιμάμε και, φυσικά, συμβαδίζει με τον χρόνο που διαθέτουμε για μαγείρεμα.
Σαν πιο εύκολη και γρήγορη λύση, σας προτείνω να ψήσετε τις μερίδες κοτόπουλου κατά το ήμισυ και, στα μισά του ψησίματος, να τις “βαφτίσετε” σε μια γρήγορη μαρινάδα, φτιαγμένη με υλικά που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε κουζίνα. Όταν τα κομμάτια είναι ακόμη καυτά από τη φωτιά, θα απορροφήσουν αμέσως την υγρασία και τη νοστιμιά της μαρινάδας.
Μια ενδεικτική συνταγή μαρινάδας:
- Χυμό λεμονιού
- Χυμό πορτοκαλιού
- Ελαιόλαδο
- Ρίγανη
- Μουστάρδα
- Μέλι
Βυθίστε τα καυτά κομμάτια κοτόπουλου στη μαρινάδα και αφήστε τα να μείνουν για 15-20 λεπτά. Στη συνέχεια, ολοκληρώστε το ψήσιμο. Έτσι, θα διατηρήσετε το κρέας ζουμερό, μαλακό και γεμάτο άρωμα.