ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μάθε για το ψάρι γαύρος

γαυροσ ψαρι
ΜΑΘΕ ΓΙΑ: ΓΑΥΡΟΣ ΨΑΡΙ

Χαρακτηριστικά του γαύρου:

Ο γαύρος είναι ένα μικρό πελαγικό ψάρι με μήκος 15 έως 20 εκατοστά, που ζει κυρίως στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Το επίσημο όνομά του είναι “εγγραυλίς η εγκρασίχολος” (engraulis encrasicholus) και ανήκει στην οικογένεια εγγραυλίδες (engraulidae). Το συναντάμε στη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Ατλαντικό.
Στη χώρα μας και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, η αναπαραγωγική περίοδος του διαρκεί από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Η προτίμηση των κοπαδιών του είδους αυτού είναι στο Θρακικό Πέλαγος, στο Κεντρικό Αιγαίο, στον Θερμαϊκό, τον Πατραϊκό, τον Ευβοϊκό, τον Παγασητικό και τον Σαρωνικό Κόλπο. Πρόκειται για περιοχές πλούσιες σε θρεπτικά άλατα οι οποίες συνήθως επηρεάζονται από ρεύματα γλυκού νερού.

Χαρακτηριστικά:

Η ράχη και τα πλευρά του είναι πρασινογάλαζα, ενώ η κοιλιά του είναι λευκή προς ασημί και γυαλιστερή. Το σώμα του είναι στενόμακρο, το ρύγχος του μακρύ και το πάνω σαγόνι εξέχει.
Το στόμα του φθάνει μέχρι πίσω από τα μάτια και λοξεύει προς τα κάτω. Τα δόντια του είναι μικρά και μυτερά. Έχει ένα πτερύγιο στη ράχη, ένα θωρακικό χαμηλά και ένα το κοιλιακό αντικριστό με το ραχιαίο. Η ουρά του είναι διχαλωτή.
Ζει σε ζεστές περιοχές, κοπαδιαστά και προτιμάει τον αφρό την Άνοιξη και το Καλοκαίρι. Το Χειμώνα αντίθετα, προτιμάει να μένει στο βυθό σε βάθος 100-200 μέτρα, γιατί εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο ήπιες. Τρέφεται με μικροσκοπικά μαλακόστρακα και με το γόνο άλλων ψαριών. Όταν ζεστάνει ο καιρός, για να αναπαραχθεί, πλησιάζει τις ακτές για ν’ αφήσει τα αυγά του, που επιπλέουν μαζί με το πλαγκτόν.

Ιδιότητες & Οφέλη για την Υγεία

  1. Πλούσιος σε Ωμέγα-3 λιπαρά
  2. Καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας
  3. Υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο
  4. Πλούσιος σε βιταμίνη Β12
  5. Χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Θρεπτική Αξία (ανά 100 γραμμάρια φρέσκου γαύρου)

  1. Θερμίδες: ~130 kcal
  2. Πρωτεΐνες: 18–20 g
  3. Λιπαρά: 5–6 g
  4. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: υψηλή περιεκτικότητα
  5. Υδατάνθρακες: 0 g
  6. Ασβέστιο: ~250 mg
  7. Σίδηρος: ~2 mg
  8. Φώσφορος, Μαγνήσιο, Ψευδάργυρος: σημαντικές ποσότητες
  9. Βιταμίνες: B12, B6, D, E

Ο γαύρος είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα ψάρια της μεσογειακής διατροφής. Προσφέρει πλήθος πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας και της αντιοξειδωτικής ικανότητας του οργανισμού. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ασκούν καρδιο-προστατευτική δράση βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ και συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.
Υπάρχει σε αφθονία στα ψαράδικα καθώς και στην ευρύτερη ελληνική αγορά ειδικά τις περιόδου Μάιο-Ιούλιο. Επομένως, εντάσσοντας τον γαύρο στο εβδομαδιαίο μας διαιτολόγιο, δεν κάνουμε μόνο μια υγιεινή αλλά και οικονομικά σωστή επιλογή.

Απόρρητο