ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μυστικά για τα καλύτερα γιουβαρλάκια

μυστικά για τα καλύτερα γιουβαρλάκια αργυρω

Τα καλύτερα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο – Μυστικά για τέλεια σάλτσα και μελωμένο αποτέλεσμα

Τα πιο νόστιμα και μαμαδίστικα γιουβαρλάκια γίνονται, φυσικά, με αυγολέμονο — αλλά και χωρίς αυγό, με πυκνή σάλτσα ή με δέσιμο μόνο από κρόκο αβγού, παραμένουν υπέροχα και γεμάτα γεύση.
Ας μοιραστώ μαζί σας όλα τα μυστικά επιτυχίας για να απογειώσετε αυτό το αγαπημένο, σπιτικό πιάτο.

Με ή χωρίς αυγό – Ποια είναι η διαφορά

Τα κλασικά γιουβαρλάκια με αυγολέμονο έχουν απαλή, βελούδινη σάλτσα με όξινη ισορροπία από το λεμόνι.
Αν όμως προτιμάτε μια πιο πυκνή και “δεμένη” σάλτσα, μπορείτε να παραλείψετε το αυγό και να ακολουθήσετε μία από τις εναλλακτικές τεχνικές δεσίματος που ακολουθούν.

Πώς να κάνετε τη σάλτσα πιο πυκνή

Αν θέλετε πιο πλούσια υφή στη σάλτσα, μπορείτε πριν το μαγείρεμα να πανάρετε τα γιουβαρλάκια σε αλεύρι. Με αυτόν τον τρόπο:

  • η σάλτσα θα γίνει πιο δεμένη και βελούδινη,
  • και το αλεύρι θα απορροφήσει τα ζουμιά, κάνοντάς την πιο συμπυκνωμένη και χυλωμένη

Εναλλακτικοί τρόποι για δέσιμο σάλτσας

Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δέσετε τη σάλτσα :

1. Με ρου (roux)

Το ρου είναι ένας κλασικός γαλλικός τρόπος για να πήξει σάλτσες ή σούπες.

  • Σε μικρή κατσαρόλα, ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και προσθέστε λίγο αλεύρι.
  • Ανακατέψτε με σύρμα σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.
  • Αφήστε το να κρυώσει και ρίχνετέ το σιγά-σιγά μέσα στο ζεστό ζωμό του φαγητού, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή πυκνότητα.

2. Με λιεζόν (liaison)

Μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με λιεζόν, δηλαδή έναν συνδυασμό από:

  • κρόκο αυγού,
  • λίγη κρέμα γάλακτος, γιαούρτι ή εβαπορέ γάλα.

Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το μείγμα σταδιακά στο ζεστό ζωμό, πάντα εκτός φωτιάς, για να μην κόψει. Το αποτέλεσμα είναι μια κρεμώδης, βελούδινη σάλτσα, χωρίς την έντονη γεύση του αυγού.

Όποιον τρόπο κι αν επιλέξετε, να θυμάστε:

  • Η σάλτσα πρέπει να δέσει εκτός φωτιάς.
  • Προσθέστε τον χυμό λεμονιού στο τέλος, για να διατηρηθεί το άρωμά του.

Αφήστε τα γιουβαρλάκια να ξεκουραστούν 5-10 λεπτά πριν το σερβίρισμα — έτσι θα μελώσουν και θα “δέσουν” τέλεια.

Απόρρητο