ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Μυστικά για το σιρόπι του μπακλαβά

Δοσολογία Σιροπιού για Μπακλαβά – Μυστικά για Τέλειο Σιρόπιασμα

δοσολογια σιροπι για μπακλαβα

Δοσολογία και Μυστικά για το Σιρόπι του Μπακλαβά

Η σωστή δοσολογία στο σιρόπι είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα του μπακλαβά. Εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του ταψιού και την ποσότητα των φύλλων που θα χρησιμοποιηθούν. Για ένα ρηχό ταψί 40×27×5 εκ. με περίπου 40 φύλλα κρούστας, η ιδανική αναλογία είναι: 600 γρ. ζάχαρη και 500 γρ. νερό.

Μην παραλείψετε να προσθέσετε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, ώστε να μη ζαχαρώσει το σιρόπι.

Πότε φτιάχνουμε το σιρόπι

  • Αφού το γλυκό μπει στον φούρνο και πλησιάζει προς το τέλος του ψησίματος, είναι η κατάλληλη στιγμή να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
  • Η σωστή δοσολογία και το σωστό timing στο σιρόπιασμα είναι η μισή επιτυχία του μπακλαβά.
  • Πρέπει να σιροπιάζετε το καυτό γλυκό με το καυτό σιρόπι, αμέσως μόλις το βγάλετε από τον φούρνο.

Πώς φτιάχνουμε το σιρόπι

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 500 γρ. νερό και 600 γρ. ζάχαρη.
  2. Ανακατεύουμε ελαφρά, μόνο μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
  3. Μόλις το σιρόπι έρθει σε σημείο βρασμού, δεν ανακατεύουμε ξανά.
  4. Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Περιχύνουμε το καυτό σιρόπι λίγο-λίγο πάνω στον καυτό μπακλαβά. Μην ανησυχείτε αν αφρίσει την ώρα που το ρίχνετε — είναι φυσιολογικό. Τα καλοψημένα, τραγανά φύλλα θα απορροφήσουν αμέσως το ζεστό σιρόπι.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά, ώστε να τραβήξει όλη την υγρασία και να δέσουν οι γεύσεις.

Μυστικά Επιτυχίας

  • Αν ανακατεύετε το σιρόπι αφού αρχίσει να βράζει, υπάρχει κίνδυνος να κρυσταλλώσει.
  • Για επιπλέον άρωμα και πλούσια γεύση, προσθέστε 2–3 κουταλιές μέλι στο τέλος του βρασμού.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερο άρωμα με ένα ξυλάκι κανέλας ή λίγη φλούδα λεμονιού κατά το βράσιμο.
  • Πάντα τηρείτε τη σωστή αναλογία ζάχαρης και νερού, ανάλογα με το μέγεθος του γλυκού και τον αριθμό των φύλλων.
ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ ΚΑΙ

Μπακλαβάς

Απόρρητο