ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Ντοματίνια και ντομάτες κονφί (confit)

ντοματινια κονφι

Τι είναι τα ντοματίνια κονφί

Τα ντοματίνια κονφί είναι μια απλή αλλά εντυπωσιακή συνταγή που απαιτεί ελάχιστη προετοιμασία και προσφέρει πλούσια γεύση και μακρά διατήρηση. Πρόκειται για μια τεχνική αργού ψησίματος σε χαμηλή θερμοκρασία και ελαιόλαδο, που εφαρμόζεται όχι μόνο στα ντοματίνια αλλά και σε άλλα λαχανικά. Η λέξη confit (κομφί) προέρχεται από τα γαλλικά και σημαίνει “συντηρημένο”. Στην πράξη, είναι μια μέθοδος αργού ψησίματος σε χαμηλή θερμοκρασία (90–120°C) μέσα σε πολύ λάδι, για να διατηρηθούν τα υλικά ζουμερά, αρωματικά και έτοιμα για μακροχρόνια χρήση. Ψήνεται δηλαδή το υλικό σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα μέσα σε ελαιόλαδο.

Μυρωδικά όπως θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη και πιπέρι, σκόρδο, ζάχαρη συνήθως μπαίνουν στο κονφί για περισσότερο άρωμα και νοστιμιά. Τα ντοματίνια μπορούν να γίνουν κονφί ολόκληρα ή κομμένα στη μέση. Αν είναι μικρά τα αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση. Αν τα ντοματίνια έχουν κοτσάνι μπορούμε να το αφήσουμε μέσα στο ταψί για περισσότερο άρωμα στο confit.

Πως να φτιάξω ντοματίνια κονφί

  • Τοποθέτησε τα ντοματίνια με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (αν είναι κομμένα) σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
  • Πρόσθεσε αρωματικά & κάλυψε με ελαιόλαδο
  • Ρίξε τα μυρωδικά, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Κάλυψε με ελαιόλαδο μέχρι να μισοκαλυφθούν τα ντοματίνια.
  • Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100–120°C για 2–3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην λιώσουν.

Που μπαίνουν τα ντοματίνια κονφί;

Τα ντοματίνια κονφί είναι ένα ευέλικτο υλικό που μπορεί να γαρνίρει και να απογειώσει σχεδόν κάθε πιάτο. Χάρη στη γλυκιά, συμπυκνωμένη γεύση τους και την απαλή υφή τους, ταιριάζουν εξαιρετικά. Μπορούν να ενισχύσουν σε γεύση μια σάλτσα ντομάτας, ένα ριζότο ή οποιαδήποτε συνταγή.

Απόρρητο