ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Πως να φτιάξεις εύκολη παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα

παραδοσιακη πορτοκαλοπιτα

Πώς φτιάχνω το σιρόπι

Στην παραδοσιακή εκδοχή, το σιρόπι το ετοιμάζουμε πρώτο, ώστε να προλάβει να κρυώσει καλά μέχρι να ψηθεί το γλυκό.
Βάζουμε ζάχαρη, νερό και κανέλα σε μια μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετράμε 4 λεπτά βρασμού από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό, τη μαρμελάδα πορτοκαλιού και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει τελείως, ενώ ετοιμάζουμε το γλυκό.

Πώς ρίχνουμε το σιρόπι

Το γλυκό πρέπει να σιροπιαστεί με κρύο σιρόπι, αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο. Περιχύνουμε λίγο λίγο και σταδιακά, ώστε να το απορροφήσει σωστά μέχρι μέσα, στην καρδιά του γλυκού.

Πώς φτιάχνω εύκολα το μείγμα

Σε μόλις 5 λεπτά το γλυκό είναι έτοιμο για ψήσιμο!

  • Ξεκινάμε με τα υγρά υλικά: σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε λάδι, ζάχαρη, γιαούρτι, αυγά, μαρμελάδα, κρέμα, βανίλια και ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα ώσπου να ομογενοποιηθούν καλά.

Το φύλλο

Τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό και τα κόβουμε σε φέτες. Με τα χέρια τα ανοίγουμε και τα ξεχωρίζουμε, απλώνοντάς τα στον πάγκο να στεγνώσουν για λίγα λεπτά.

Πρέπει να τα ξεχωρίσετε

  • Όταν αναμείξετε τα φύλλα με το μείγμα, είναι πολύ σημαντικό να βραχούν όλα καλά.
  • Με δύο πιρούνια τα χωρίζουμε προσεκτικά, για να μην κολλήσει το ένα με το άλλο.
    Έτσι το γλυκό θα γίνει αφράτο, νόστιμο και θα ποτίσει σωστά με το σιρόπι.

Μυστικό: Βρέξτε σωστά όλα τα στεγνά κομμάτια φύλλου μέσα στο υγρό μείγμα. Προσθέστε τα σταδιακά και ανακατεύετε κάθε φορά, ώστε να απορροφήσουν το μείγμα πριν βάλετε τα επόμενα.

Πώς σερβίρουμε

Το γλυκό δεν κόβεται όσο είναι ζεστό.
Αφήστε το να σταθεί και να κρυώσει, ώστε να απορροφήσει σωστά το σιρόπι του. Έτσι θα παραμείνει ζουμερό, χωρίς να στάζει ή να λιμνάζει το σιρόπι στο ταψί.
Αφού παγώσει καλά στο ψυγείο, κόψτε το σε κομμάτια και σερβίρετε.

Απόρρητο