Κέικ λεμόνι

Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για κέικ λεμόνι που θα γεμίσει άρωμα την κουζίνα σας! Και αν είσαι λάτρης του σιροπιαστού, βάλε σιρόπι και γλάσο για να λιώνει στο στόμα!

Εύκολη
1:00

12

10 λεπτά

50 λεπτά

κέικ λεμόνι - κέικ λεμονιού Αργυρώ - κέικ με λεμόνι - κέικ σιροπιαστό - κέικ λεμόνι με σιρόπι - κέικ λεμονιού με γλάσο

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Εξοπλισμός

Κατσαρόλα

Μίξερ με κάδο

Φόρμα

Υλικά

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ ΛΕΜΟΝΙ

ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΜΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ (ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ)

Video

Εκτέλεση

ΚΕΪΚ

    1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και το αλάτι. Τα αφήνουμε στην άκρη.
    2. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά στρογγυλή φόρμα με τρύπα. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μεγάλη μακρόστενη φόρμα.
    3. Τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι. Την αφήνουμε στην άκρη.
    4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC βαθμούς, στις αντιστάσεις πάνω και κάτω. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου.
    5. Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα για 4 με 5 λεπτά.
    6. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά να τα πίνει το μίγμα  κάθε φορά.
    7. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού.
    8. Χαμηλώνουμε το μίξερ.
    9. Εναλλάξ προσθέτουμε το γιαούρτι με το κοσκινισμένο αλεύρι.
    10. Αρχίζουμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.
    11. Από την ώρα που θα μπει το αλεύρι στο μίγμα  δεν ανακατεύουμε πολύ.
    12. Το αδειάζουμε στην έτοιμη φόρμα.
    13. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή από το μίγμα η λάμα από ένα μαχαίρι από το κέντρο του.
    14. Είναι έτοιμο, όταν φουσκώσει, ροδίσει και ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
    15. Το αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά στην φόρμα. Το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
    16. Το ξαναβάζουμε στη φόρμα.
    17. Με ξυλάκια από σουβλάκι τρυπάμε παντού μέχρι κάτω όλη την επιφάνεια του.
    18. Περιχύνουμε σιγά σιγά το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι λεμονιού μέχρι να το πιει όλο.
    19. Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει τελείως. Ιδανικά το ξεφορμάρουμε μετά από μερικές ώρες.

ΣΙΡΟΠΙ

    1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και βράζουμε για 5 με 6 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση.
    2. Το βγάζουμε από τη φωτιά.

ΓΛΑΣΟ

    1. Βάζω σε ένα μπολ 1 φλ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη και λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού.
    2. Ανακατεύω με ένα κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη και να υγροποιηθεί.
    3. Ελέγχω την πυκνότητα του προσθέτοντας λίγο χυμό επιπλέον για πιο ρευστό ή λίγη κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη επιπλέον για πιο πυκνό αποτέλεσμα.
    4. Ρίχνουμε το γλάσο αφού κρυώσει τελείως.

Tips

  • Εναλλακτικά ψήνουμε στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 160°C βαθμούς.
  • Το αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα και να κρυώσει για 30 λεπτά με 1 ώρα το λιγότερο, πριν το αναποδογυρίσουμε σε πιατέλα.
  • Διαλέξτε ένα γιαούρτι με αραιή σύσταση τύπου αγελαδίτσα ή κατσικίσιο με χαμηλά λιπαρά. Όχι στραγγιστό. Εναλλακτικά χρησιμοποιήστε ξινόγαλο στην ίδια ποσότητα, 200 γραµ.)
  • Για πιο έντονο άρωμα λεμονιού, ανακατέψτε το ξύσμα λεμονιού στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη ώστε να βγάλει όλα τα αιθέρια έλαια το ξύσμα.
  • Την επόμενη ημέρα το σιρόπι έχει διαπεράσει το κέικ από πάνω ως κάτω και είναι στην καλύτερη στιγμή του να καταναλωθεί.
Απόρρητο