Παξιμάδια γλυκάνισου, παραδοσιακή συνταγή Πάρου

Τα παραδοσιακά παξιμάδια γλυκάνισου στην Πάρο θα τα βρείτε σε όλα τα αρτοποιεία. Σε κάθε νησιωτικό σπίτι αλλά και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα παξιμάδια είναι απαραίτητα στην διατροφή τους.

Εύκολη
1:40

50

30 λεπτά

30 λεπτά

Υλικά

Εξοπλισμός

Ταψί

Υλικά

Εκτέλεση

ΖΥΜΗ

  1. Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε την μαγιά θρυμματισμένη και το χλιαρό νερό.
  3. Ανακατεύουμε να λιώσει η μαγιά.
  4. Προσθέτουμε 1 -1/2 φλ από το συνολικό αλεύρι. Ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει σαν παχύς χυλός.
  5. Σκεπάζουμε το μπολ με την μαγιά κι αφήνουμε να σταθεί για 20’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  6. Μέσα στον κάδο του μίξερ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και τα αρωματικά : γλυκάνισο, μαστίχα και γαρύφαλλο.
  7. Προσθέτουμε το λάδι και το ούζο καθώς και το μείγμα της μαγιάς.
  8. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα στην αρχή. Ζυμώνουμε με τον γάντζο της ζύμης για 2’-3’ σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν τα υλικά.
  9. Δυναμώνουμε το μίξερ προσθέτοντας το αλάτι και ίσως λίγο ακόμα νερό μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα γύρω από τον γάντζο. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή. Ζυμώστε συνολικά γύρω στα 13’-15’

ΦΟΥΣΚΩΜΑ & ΠΛΑΣΙΜΟ

  1. Όταν γίνει η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, την βάζουμε σε μεγάλο, ελαφρά λαδωμένο μπολ.
  2. Την σκεπάζουμε πολύ καλά να μην παίρνει αέρα και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 2 ώρες μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
  3. Βγάζουμε την ζύμη στον πάγκο και την ζυμώνουμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
  4. Την χωρίζουμε στα 4.
  5. Πλάθουμε 4 φραντζόλες μακρόστενες.
  6. Βρέχουμε την επιφάνεια και τις κυλάμε σε σουσάμι.
  7. Τις βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί να φουσκώσουν ξανά, σκεπασμένες για περίπου μισή ώρα.
  8. Τσακίζουμε το χαρτί ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
  9. Μόλις φουσκώσουν, μετά από περίπου 30’-40’, με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα παξιμάδια γλυκάνισου σε φέτες πάχους 1-1/2 με 2 εκατοστά.

ΨΗΣΙΜΟ & ΣΤΕΓΝΩΜΑ

  1. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC,  για 30’ στον αέρα.
  2. Αφού ψηθούν, τα βγάζουμε από τον φούρνο.
  3. Περιμένουμε λίγα λεπτά ώστε να πέσει η θερμοκρασία τους και να μπορούμε να τα πιάσουμε.
  4. Τα χωρίζουμε με το χέρι, εκεί που τα είχαμε χαράξει.
  5. Αραδιάζουμε όλες τις φέτες στα ταψιά με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στο ταψί.
  6. Ξαναβάζουμε στο φούρνο τα ταψιά και ψήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία 90-100ºC, μέχρι να ξεραθούν τελείως και να γίνουν τραγανά, αφράτα και αρωματικά. Περίπου 1-1/2 με 2 ώρες.
  7. Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και μετά τα διατηρούμε σε αεροστεγές σκεύος για πάρα πολλές εβδομάδες.
  8. Είναι το κολατσιό των Παριανών με τυρί, ελιές και ντομάτα αλλά δεν λείπουν και από κανένα τραπέζι.  Τα σερβίρουμε με όλα τα φαγητά.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Η ζύμη πρέπει να είναι σφιχτή.
  2. Γίνονται και στο χέρι αλλά θέλουν καλό ζύμωμα.
  3. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την φρέσκια με ξερή μαγιά.
  4. Τα παξιμάδια γλυκάνισου πρέπει να στεγνώσουν καλά στο φούρνο, να φρυγανιστούν για αρκετή ώρα ώστε να γίνουν αφράτα και τραγανά, αλλά και να διατηρηθούν για πολύ καιρό.
  5. Στους χρόνους θα υπολογίσετε το φούσκωμα της ζύμης αλλά και το στέγνωμα. Πιστέψτε με, η γεύση τους θα σας αποζημιώσει πλήρως.

Tips

  • Καλύτερα περισσότερη ώρα και πιο χαμηλή θερμοκρασία για να βγουν αφράτα και τραγανά.

Απόρρητο