Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
Εξοπλισμός
Φόρμα
Υλικά
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ
ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ
Εκτέλεση
- Πρώτα ενεργοποιούμε την ξηρή μαγιά
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση.
- Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.
- Τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.
- Ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά σε ζύμη που ελαφρά κολλάει.
- Μη βάλετε έξτρα αλεύρι.
- Απλά λαδώστε τα χέρια και πιάστε τη ζύμη.
- Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.
- Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45΄ να ξεκουραστεί.
- Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.
- Πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.
- Αν κολλάει ελαφρά βουτάμε τα χέρια σε λίγο λάδι.
- Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
- Λαδώνουμε 4 μικρές μακρόστενες φόρμες.
- Εναλλακτικά βάλτε σε 2 μακρόστενες φόρμες 25 εκατ.
- Δίνουμε σχήμα φρατζόλας σε κάθε κομμάτι ζύμης και το βάζουμε στη λαδωμένη φόρμα.
- Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
- Αφού βάλουμε όλα τα ψωμάκια στις φόρμες, τα αφήνουμε σε ζεστό σβηστό φούρνο για 45΄ να φουσκώσουν.
- Με πινέλο κι απαλές κινήσεις αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.
- Πασπαλίζουμε σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο ή μαυροσίσαμο.
ΨΗΣΙΜΟ
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30΄.
- Αφήνουμε τα ψωμιά να σταθούν για 10΄.
- Τα βγάζουμε με προσοχή σε καθαρή πετσέτα ή σχάρα να στεγνώσουν.