Ψωμί ζυμωτό με κίτρινο αλεύρι για παραδοσιακά ζυμωτά. Ψωμί εύκολο για κάθε...

Ψωμί ζυμωτό με κίτρινο αλεύρι για παραδοσιακά ζυμωτά. Ψωμί εύκολο για κάθε περίσταση.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
1301

Για το ψωμί ζυμωτό

  • 1 kg αλεύρι ζυμωτό παραδοσιακό (κίτρινο)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 630 γρ. νερό χλιαρό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι ψιλό
  • Λίγο ελαιόλαδο για τις φόρμες
  • Προαιρετικά
  • σουσάμι και σπόρους για το τελείωμα

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για το ψωμί ζυμωτό στο σπίτι

    Πρώτα ενεργοποιούμε την ξηρή μαγιά.

    Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε λακκούβα στη μέση.

    Διαλύουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό.

    Τα ρίχνουμε στο αλεύρι.

    Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά.

    Ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά σε ζύμη που ελαφρά κολλάει. Μη βάλετε έξτρα αλεύρι. Απλά λαδώστε τα χέρια και πιάστε τη ζύμη.

    Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ.

    Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45΄ να ξεκουραστεί.

    Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο.

    Πατάμε με τα χέρια να ξεφουσκώσει.

    Αν κολλάει ελαφρά βουτάμε τα χέρια σε λίγο λάδι.

    Τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.

    Λαδώνουμε 4 μικρές μακρόστενες φόρμες για κέικ ή μικρές φόρμες μιας χρήσης 15 εκατοστών.

    Εναλλακτικά βάλτε σε 2 μακρόστενες φόρμες για κέικ 25 εκατ.

    Δίνουμε σχήμα φρατζόλας σε κάθε κομμάτι ζύμης και το βάζουμε στη λαδωμένη φόρμα.

    Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια.

    Αφού βάλουμε όλα τα ψωμάκια στις φόρμες, τα αφήνουμε σε ζεστό σβηστό φούρνο για 45΄ να φουσκώσουν.

    Με πινέλο κι απαλές κινήσεις αλείφουμε ελαφρά την επιφάνεια με λίγο λάδι.

    Πασπαλίζουμε σουσάμι, λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο ή μαυροσίσαμο.

    Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190 °C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 30΄.

    Αφήνουμε τα ψωμιά να σταθούν για 10΄.

    Τα βγάζουμε με προσοχή σε καθαρή πετσέτα ή σχάρα να στεγνώσουν.

    Μυστικά για ψωμί ζυμωτό

    Τα διατηρούμε σε πάνινη σακούλα σε θερμοκρασία δωματίου.

    Το φρέσκο ψωμί αφού κρυώσει τελείως, το τυλίγουμε και το συντηρούμε στην κατάψυξη για πολύ καιρό.

    Μπορείς να αντικαταστήσεις την ξερή μαγιά με 1/2 κύβο νωπή μαγιά.

    Καλό είναι να ενεργοποιείς τη μαγιά σου πριν αρχίσεις το ζύμωμα για πιο γρήγορο φούσκωμα της ζύμης.

    Άσε τον φούρνο σου στους 50°C για 10΄.

    Σβήσε τον φούρνο και βάλε μέσα στη ζεστή ατμόσφαιρα, τη σκεπασμένη ζύμη, να φουσκώσει σε ζεστό σημείο τα πρώτα 40΄.

    Αν η θερμοκρασία του χώρου είναι χαμηλή, η ζύμη και τα καρβέλια θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο για φούσκωμα.

    Τους θερινούς μήνες ισχύουν οι χρόνοι φουσκώματος που αναγράφονται στη συνταγή.

    Κάτι μαγειρεύεται