Τιραμισού

Κλασικό τιραμισού με σαβαγιάρ και κρέμα τυριού. Tiramisu στα ιταλικά σημαίνει “ανέβασε με” και αυτό γιατί και η γεύση του αλλά και ο συνδυασμός των υλικών ανεβάζει την διάθεση και ξεσηκώνει.

Εύκολη
0:35

9

25 λεπτά

10 λεπτά

τιραμισου αργυρω - τιραμισου με αυγα

Υλικά

Εξοπλισμός

Μίξερ με κάδο

Μπεν Μαρί

Υλικά

Video

Εκτέλεση

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

  1. Βάζουμε τον ζεστό καφέ και τα 70ml κρασί marsala, (ή λικέρ ) σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  2. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα 30ml κρασί marsala, (ή λικέρ καφέ) και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί.

ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΚΩΝ

  1. Παστεριώνουμε τους ωμούς κρόκους αυγού με τη ζάχαρη και ταυτόχρονα λιώνει η ζάχαρη για πιο βελούδινη λεία κρέμα τιραμισού.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ του κρόκους με την ζάχαρη κι ανακατεύουμε με σύρμα.
  3. Τοποθετούμε σε μπεν μαρί, χωρίς να ακουμπάει το μπολ στο ζεστό νερό, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.
  4. Όταν οι κρόκοι με την ζάχαρη πάρουν ανοιχτόχρωμο χρώμα, αποκτήσουν πυκνότερη υφή κι η ζάχαρη λιώσει τότε είναι έτοιμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 8 λεπτά σε σιγανή φωτιά πάνω σε μπεν μαρί.
  5. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και ανακατεύουμε έντονα με σύρμα να πέσει η θερμοκρασία των κρόκων.
  6. Αφήνουμε τους κρόκους στην άκρη για λίγο, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.

ΚΡΕΜΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

  1. Ρίχνουμε το μείγμα παστεριωμένων κρόκων μέσα στο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή σύρμα να ομογενοποιηθεί.
  2. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15-20′ να κρυώσει κι ελαφρά να σφίξει. Το μείγμα τυριού-κρόκων πρέπει να κρυώσει καλά πριν προσθέσουμε τη χτυπημένη κρέμα.
  3. Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, με μίξερ χειρός, σε παχύρρευστη μορφή μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται, για περίπου ενάμιση λεπτό.
  4. Ρίχνουμε την χτυπημένη κρέμα σε δύο δόσεις, μέσα στην κρύα κρέμα τυριού, και απαλά αναδιπλώνουμε να ενωθούν τα μείγματα σε λεία βελούδινη κρέμα τιραμισού.

ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ

  1. Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον κρύο καφέ.
  2. Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε, απλά τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
  3. Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 30x20x6 εκ.
  4. Τα τοποθετούμε κοντά κοντά να μην υπάρχει κενό.
  5. Απλώνουμε μισή κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
  6. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση, βουτηγμένα σε καφέ, μπισκότα, σαβαγιάρ.
  7. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο τρίμμα σοκολάτας.
  8. Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.
  9. Πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ώστε να απορροφήσει περιττή υγρασία.
  10. Το παγώνουμε το λιγότερο για 5 με 6 ώρες.
  11. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε έξτρα κακάο σε όλη την επιφάνεια.

ΜΥΣΤΙΚΑ

  1. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φρέσκοι κρόκοι αυγών.
  2. Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις και να γίνει ακαταμάχητο.
  3. Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σκεπασμένο για 2-3 ημέρες άφοβα. Όμως σκεπάστε το να μην στεγνώσει.
  4. Βασική προϋπόθεση για το τιραμισού είναι επίσης ο πολύ καλός αρωματικός καφές εσπρέσο.
  5. Μην μουλιάζετε πολύ τα μπισκότα σαβαγιάρ γιατί λιώνουν. Τα μπισκότα πρέπει να μπουν στο υγρό και σιγά σιγά θα μαλακώσουν όσο μένουν στο ψυγείο για να ενωθούν όλα τα υλικά.
  6. Λίγο τρίμμα από τη σοκολάτα όπως βάζουν στο τιραμισού στη βόρεια Ιταλία απογειώνει την γεύση.
  7. Απαραίτητο για ένα τιραμισού είναι μπόλικο πολύ καλής ποιότητας κακάο στη επιφάνεια του.

Tips

  • Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ απλά τα βουτάμε.
Απόρρητο