Υλικά
Εξοπλισμός
Μίξερ με κάδο
Μπεν Μαρί
Υλικά
Video
Εκτέλεση
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
- Βάζουμε τον ζεστό καφέ και τα 70ml κρασί marsala, (ή λικέρ ) σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Βάζουμε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα 30ml κρασί marsala, (ή λικέρ καφέ) και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί.
ΠΑΣΤΕΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΚΩΝ
- Παστεριώνουμε τους ωμούς κρόκους αυγού με τη ζάχαρη και ταυτόχρονα λιώνει η ζάχαρη για πιο βελούδινη λεία κρέμα τιραμισού.
- Βάζουμε σε ένα μπολ του κρόκους με την ζάχαρη κι ανακατεύουμε με σύρμα.
- Τοποθετούμε σε μπεν μαρί, χωρίς να ακουμπάει το μπολ στο ζεστό νερό, σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας.
- Όταν οι κρόκοι με την ζάχαρη πάρουν ανοιχτόχρωμο χρώμα, αποκτήσουν πυκνότερη υφή κι η ζάχαρη λιώσει τότε είναι έτοιμα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 8 λεπτά σε σιγανή φωτιά πάνω σε μπεν μαρί.
- Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και ανακατεύουμε έντονα με σύρμα να πέσει η θερμοκρασία των κρόκων.
- Αφήνουμε τους κρόκους στην άκρη για λίγο, μέχρι να πάρουν θερμοκρασία δωματίου.
ΚΡΕΜΑ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
- Ρίχνουμε το μείγμα παστεριωμένων κρόκων μέσα στο τυρί κρέμα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή σύρμα να ομογενοποιηθεί.
- Τοποθετούμε στο ψυγείο για 15-20′ να κρυώσει κι ελαφρά να σφίξει. Το μείγμα τυριού-κρόκων πρέπει να κρυώσει καλά πριν προσθέσουμε τη χτυπημένη κρέμα.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, με μίξερ χειρός, σε παχύρρευστη μορφή μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές που στέκονται, για περίπου ενάμιση λεπτό.
- Ρίχνουμε την χτυπημένη κρέμα σε δύο δόσεις, μέσα στην κρύα κρέμα τυριού, και απαλά αναδιπλώνουμε να ενωθούν τα μείγματα σε λεία βελούδινη κρέμα τιραμισού.
ΣΤΗΣΙΜΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
- Βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα στον κρύο καφέ.
- Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε, απλά τα βουτάμε για λίγα δευτερόλεπτα.
- Αραδιάζουμε μια στρώση με μπισκότα σε βαθύ ταψί 30x20x6 εκ.
- Τα τοποθετούμε κοντά κοντά να μην υπάρχει κενό.
- Απλώνουμε μισή κρέμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.
- Επαναλαμβάνουμε άλλη μια στρώση, βουτηγμένα σε καφέ, μπισκότα, σαβαγιάρ.
- Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγο τρίμμα σοκολάτας.
- Καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα για το τιραμισού.
- Πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ώστε να απορροφήσει περιττή υγρασία.
- Το παγώνουμε το λιγότερο για 5 με 6 ώρες.
- Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε έξτρα κακάο σε όλη την επιφάνεια.
ΜΥΣΤΙΚΑ
- Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φρέσκοι κρόκοι αυγών.
- Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε μερικές ώρες στο ψυγείο, για να ενωθούν οι γεύσεις και να γίνει ακαταμάχητο.
- Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο σας σκεπασμένο για 2-3 ημέρες άφοβα. Όμως σκεπάστε το να μην στεγνώσει.
- Βασική προϋπόθεση για το τιραμισού είναι επίσης ο πολύ καλός αρωματικός καφές εσπρέσο.
- Μην μουλιάζετε πολύ τα μπισκότα σαβαγιάρ γιατί λιώνουν. Τα μπισκότα πρέπει να μπουν στο υγρό και σιγά σιγά θα μαλακώσουν όσο μένουν στο ψυγείο για να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Λίγο τρίμμα από τη σοκολάτα όπως βάζουν στο τιραμισού στη βόρεια Ιταλία απογειώνει την γεύση.
- Απαραίτητο για ένα τιραμισού είναι μπόλικο πολύ καλής ποιότητας κακάο στη επιφάνεια του.
Tips
- Προσοχή, δεν τα μουλιάζουμε τα σαβαγιάρ απλά τα βουτάμε.