Για το παντεσπάνι
Ξεκινάμε χτυπώντας τα αυγά στο μίξερ για 8 με 10 λεπτά μέχρι ν’ ασπρίσουν.
Τότε ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά τη ζάχαρη (βροχηδόν) και συνεχίζουμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
Κοσκινίζουμε τα τρία είδη αλευριών σε λαδόκολλα και λίγο λίγο τα προσθέτουμε στα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας πάντα σε χαμηλή ταχύτητα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στον αέρα στους 160°C.
Βουτυρώνουμε και στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο φόρμες στρογγυλές 20 ή 22 εκ. (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μιας χρήσεως).
Μοιράζουμε το μίγμα σε δύο φόρμες και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει ελαφρά.
Αφήνουμε να κρυώσει το παντεσπάνι.
Για το μίγμα καφέ-ρούμι
Διαλύουμε τον καφέ στο βραστό νερό και προσθέτουμε το γλυκό κρασί, το ρούμι και τ’ αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σχηματίσουν απαλές κορυφές.
Προσθέτουμε το μασκαρπόνε και 3/4 φλ. από το μίγμα καφέ-ρούμι.
Για το στήσιμο της τούρτας
Κόβουμε κάθε παντεσπάνι σε δύο φέτες.
Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι σε πιατέλα.
Με πινελάκι αλείφουμε με το 1/4 φλ. μίγμα καφέ-ρούμι.
Απλώνουμε 1 φλ. κρέμα μασκαρπόνε και στρώνουμε με σπάτουλα.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να στήσουμε την τούρτα με τα τέσσερα παντεσπάνια.
Αλείφουμε όλη την τούρτα εξωτερικά με την υπόλοιπη κρέμα μασκαρπόνε. Καλύπτουμε και τα τοιχώματα.
Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ρίχνουμε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει καραμέλα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και με γρήγορες κινήσεις προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε σε λαδόκολλα και απλώνουμε με κουτάλι να κρυώσει καλά το μίγμα.
Το θρυμματίζουμε στο μίξερ ή σε γουδί.
Πασπαλίζουμε την τούρτα και στα πλάγια με καραμελωμένα αμύγδαλα.