ΑΡΘΡΑ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΓΥΡΩΣ

Καλαμπόκι: Καθάρισμα, Συντήρηση, Μαγείρεμα

Μάθε για το καθάρισμα, το μαγείρεμα του καλαμποκιού και πως το συντηρήσεις στην κατάψυξη και στο ψυγείο

καλαμποκι

Το καλαμπόκι (ή αραβόσιτος όπως αλλιώς λέγεται) είναι ένα από τα πιο γνωστά είδη δημητριακών που καταναλώνονται στην Ελλάδα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι καλαμποκιού. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Περιέχει βιταμίνες Β, C και είναι πλούσιο σε νιασίνη.

Αγορά – Καθάρισμα – Μαγείρεμα – Συντήρηση

Οι λαϊκές αγορές και τα μανάβικα είναι οι καλύτερες επιλογές για να βρούμε φρέσκο και νόστιμο καλαμπόκι. Πολλές φορές για να καταλάβουμε την ποιότητα του, μπορούμε να ξεφλουδίσουμε μέρος της φλούδας για να δούμε τον καρπό.

Για να το διαλέξεις σωστά, θα σε οδηγήσει το καταπράσινο χρώμα των φύλλων του που σφιχτά αγκαλιάζουν το καλαμπόκι και οι σφιχτά κολλημένοι κόκκοι καλαμποκιού στον κορμό του. Όταν είναι μαλακό, είναι σημάδι αλλοίωσης και χαμηλής ποιότητας.

Καθάρισμα
Αφαιρούμε την εξωτερική φλούδα (φύλλα) μόνο όταν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε, και στη συνέχεια καθαρίζουμε τις μακριές ίνες που περιβάλλουν τους σπόρους.

Μαγείρεμα

Η απλούστερη και πιο κλασική μέθοδος μαγειρέματος του φρέσκου καλαμποκιού είναι το βράσιμο:

  1. Βυθίζουμε το καλαμπόκι σε νερό που ήδη βράζει.
  2. Χρόνος μαγειρέματος: 1,5–2 λεπτά το πολύ. Περισσότερος χρόνος μπορεί να σκληρύνει τους σπόρους.
  3. Σημαντικό: Δεν προσθέτουμε αλάτι στο νερό, καθώς το αλατισμένο νερό τείνει να σκληραίνει τους καρπούς.
  4. Αφαίρεση σπόρων: Μπορούμε να αφαιρέσουμε τους καρπούς με το χέρι, αν είναι μαλακοί. Εναλλακτικά, τους κόβουμε κάθετα με ένα κοφτερό μαχαίρι, κρατώντας το καλαμπόκι όρθιο σε επιφάνεια κοπής.

Συντήρηση

Το φρέσκο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες. Για να διατηρηθεί σωστά δεν πρέπει να το ξεφλουδίσεις. Είναι καλύτερα να μείνει με τα πράσινα φύλλα του και να να φυλάσσεται σε σακούλα ή αεροστεγές δοχείο στο κάτω ράφι του ψυγείου. Το βρασμένο καλαμπόκι διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.

Πως καταλαβαίνω ότι χάλασε;
Όταν η κορυφή του αρχίσει να βγάζει υγρασία και να παίρνει σκούρο χρώμα, αρχίζει να χαλάει. Είναι προτιμότερο αν δεν τα χρησιμοποιήσετε όλα, να τα φυλάξετε στην κατάψυξη όσο είναι ακόμα φρέσκα.

Πως καταψύχω oλόκληρο καλαμπόκι στην κατάψυξη;
Αν θέλεις να το διατηρήσεις φρέσκο ολόκληρο στην κατάψυξη για να το ψήνεις όλο τον χειμώνα, πρώτα καθαρίζεις φλούδες και ίνες.

  • Πλένεις τα καλαμπόκια και τα κόβεις στη μέση.
  • Τα βουτάς σε καυτό νέτο που βράζει για 1′ και αμέσως με μία τρυπητή κουτάλα τα μεταφέρεις σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια να κοπεί ο βρασμός.
  • Αφού τα στραγγίσεις καλά και τα στεγνώσεις, ένα ένα κομμάτι το τυλίγεις με μεμβράνη κουζίνας ή λίγα λίγα κομμάτια τα βάζεις σε σακούλες τροφίμων που σφραγίζουν.
  • Διατηρούνται στην κατάψυξη για μήνες. Κάθε φορά που θέλεις να το ψήσεις στην σχάρα, όπως είναι παγωμένο, το βάζεις πάνω στην φωτιά γυρίζοντας το γύρω γύρω να ψηθεί για λίγα λεπτά.
Το φρεσκοκομμένο καλαμπόκι ημέρας, δε χρειάζεται ζεμάτισμα. Μόλις το καθαρίσεις, το βάζεις κατευθείαν στην κατάψυξη τυλιγμένο πολύ καλά. Διατηρείται για 3 μήνες.

Τρόποι μαγειρέματος

Το καλαμπόκι μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους και παραμένει νόστιμο αρκεί να μην παραψηθεί, καθώς στεγνώνει εύκολα και χάνει τη φυσική του γλύκα.

  • Ψητό στη σχάρα ή στον φούρνο
  • Βραστό, μόνο του ή σε σαλάτα
  • Σοτέ σε αντικολλητικό σκεύος, με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο

Χρήσεις στη μαγειρική:
Το καλαμπόκι είναι ευέλικτο υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • Σε σαλάτες
  • Σε πίτες ή ψωμί
  • Σε συνδυασμό με ρύζι ή δημητριακά
  • Ως συνοδευτικό σε ψάρι, κρέας ή πουλερικό

Ταιριάζει εξαιρετικά με όλες τις πρωτεΐνες, ενώ η φυσική του γλυκύτητα αναδεικνύει αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις.

Απόρρητο