Πίσω

Κρέμα με σιμιγδάλι

Κρέμα με σιμιγδάλι: μία βασική κρέμα, χίλιες συνταγές

Η κρέμα με σιμιγδάλι από την Αργυρώ, γνωστή και ως σιμιγδαλόκρεμα δεν είναι μια απλή κρέμα. Η κρέμα με σιμιγδάλι είναι κρέμα…πολυεργαλείο. Με τη βασική κρέμα με σιμιγδάλι από την Αργυρώ, φτιάχνουμε όχι μία αλλά δεκάδες συνταγές. Κρέμα με σιμιγδάλι φτιάχνουμε, με σπιτικά υλικά και όχι με τυποποιημένες σκόνες, το πιο αγαπημένο επιδόρπιο για μικρά και μεγάλα παιδιά. Με γλυκιά κρέμα, με συνταγή από την Αργυρώ μπορούμε να ετοιμάσουμε το πιο εύκολο και σπιτικό θεσσαλονικιώτικο γλυκό. Με μια αλμυρή κρέμα σιμιγδάλι και λίγα τυριά έχουμε στο λεπτό ένα γρήγορο κολατσιό για τα παιδιά. Όμως με βάση την «ταπεινή» κρέμα σιμιγδάλι παρασκευάζονται και πιο σύνθετα και εντυπωσιακά γλυκά.

Κρέμα με σιμιγδάλι: μια κρέμα με θρεπτική και ιστορική αξία

Είναι λίγο πολύ γνωστό ότι το σιμιγδάλι είναι ένα υλικό, με το οποίο φτιάχνουμε πολλές παραδοσιακές γλυκιές παρασκευές από την Aργυρω και κρέμα για τα παιδιά. Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι το σιμιγδάλι, ήδη από την αρχαιότητα, διακρινόταν για τη θρεπτική του αξία; Διαβάζουμε στο Liddell-Scott ότι η λέξη «σιμιγδάλι» είναι εξέλιξη της λέξης «σεμίδαλις», που στην αρχαιότητα περιέγραφε το «λεπτότατον σίτινον ἄλευρον». Με αυτό έφτιαχναν τον «σεμιδαλίτην άρτον», τον «εκ σεμιδάλεως πεποιημένον». Σήμερα γνωρίζουμε ότι το σιμιγδάλι, άρα και η σιμιγδαλόκρεμα και ό,τι παρασκευάζεται με αυτό, είναι τροφή με πολλά θρεπτικά συστατικά. Η κρέμα με σιμιγδάλι, συγκεκριμένα, αποτελεί πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ενώ περιέχει υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι η πρώτη κρέμα που φτιάχνουμε για τα παιδιά φτιάχνεται με βάση το σιμιγδάλι.

Κρέμα και σιμιγδάλι, η «μητρική»

Η κρέμα με σιμιγδάλι είναι φτιαγμένη από αρχέγονα υλικά: γάλα και σιτάρι. Τα δύο αυτά αρχέγονα υλικά μάς κάνουν να επιστρέφουμε στη μητρική αγκαλιά και στη μάνα γη. Καθώς γευόμαστε γάλα και σιτάρι σε μια κρέμα με σιμιγδάλι επιστρέφουμε στη μητέρα. Θυμόμαστε, σαν να ΄ταν χθες, τη κρέμα σιμιγδάλι που έφτιανε για μας η μαμά, όταν ήμασταν παιδιά. Για τους Αγγλοσάξονες αυτές οι γεύσεις ονομάζονται «comfort food». Για μας η σιμιγδαλόκρεμα είναι η «μητρική παρηγοριά».

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται