Φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμενο

Μπορεί να γίνει ένα ιδιαίτερο γεύμα, με μοναδική γεύση και ιδιαίτερα το φιλέτο μπακαλιάρου κατεψυγμένο

Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ  είναι ιδανικός για να παστωθεί. Είναι ένα είδος ψαριού με σχετικά υψηλή τιμή, που στην ελληνική αγορά συχνά βλέπουμε κυρίως είδη ψαριών εισαγωγής, από βορειότερες χώρες. Μπορεί να συνδυαστεί με πλήθος υλικών και να δώσει μοναδικές και γευστικές συνταγές.

Συνήθως το βρίσκουμε στην αγορά κατεψυγμένο, αν και τελευταία πολλοί είναι αυτοί που το φιλετάρουν φρέσκο μπροστά στον πελάτη. Η τεχνική του φιλεταρίσματος μπορεί να γίνει και από εμάς τους ίδιους στο σπίτι, ωστόσο απαιτεί τεχνική. Αφαιρείται το δέρμα και τα κόκαλα. Προτιμώνται βακαλάοι με σχετικά μεγάλο μέγεθος, ώστε κατά την διαδικασία του φιλεταρίσματος να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση.  Πολλές φορές στην αγορά το κόψιμο του φιλέτου γίνεται σε μορφή ρολού, χωρίς να αποτελεί την σωστή μέθοδο φιλεταρίσματος.

Θρεπτική Αξία

Είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Το φιλέτο είναι πλούσιο σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Το γεγονός ότι έχει αφαιρεθεί το δέρμα, τον καθιστά πιο ιδανικό για άτομα που θέλουν μια διατροφή με όσο το δυνατόν λιγότερα λιπαρά.

Μετά τον θάνατο του  επέρχεται η νεκρική ακαμψία, διαδικασία κατά την οποία οι μύες του ψαριού δεν οξυγονώνονται και ξεκινούν να συστέλλονται. Πρέπει να καταψυχθεί άμεσα, πριν επέλθει η νεκρική ακαμψία. Αν αυτό δεν συμβεί τότε κατά την κατάψυξη το μέγεθος των φιλέτων θα μειωθεί αρκετά ενώ παράλληλα θα παραμορφωθούν σε σχήμα. Τέλος, η κατάψυξη επιδρά αρνητικά και στην φρεσκότητα, αφού επέλθει η νεκρική ακαμψία.

Φιλέτο Μπακαλιάρου στην κουζίνα

Η διαχείριση του φιλέτου πρέπει να γίνεται προσεκτικά. Το γεγονός ότι έχει αφαιρεθεί το δέρμα του, κάνει πιο εύκολη την απώλεια υγρών κατά το μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα στεγνό και αδιάφορο ψάρι. Μπορεί να γίνει ψητό με διάφορα είδη λαχανικών και μυρωδικών. Επίσης, αφού παναριστεί με σωστό τρόπο, μπορεί να γίνει ακόμα και τηγανιτό.

 

https://www.argiro.gr/2015/10/fileto-mpakaliarou-katepsygmeno/