Μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ενώ είναι ιδανικός για να παστωθεί. Είναι ένα είδος ψαριού με σχετικά υψηλή τιμή, που στην ελληνική αγορά συχνά βλέπουμε κυρίως είδη ψαριών εισαγωγής, από βορειότερες χώρες. Μπορεί να συνδυαστεί με πλήθος υλικών και να δώσει μοναδικές και γευστικές συνταγές.
Συνήθως το βρίσκουμε στην αγορά κατεψυγμένο, αν και τελευταία πολλοί είναι αυτοί που το φιλετάρουν φρέσκο μπροστά στον πελάτη. Η τεχνική του φιλεταρίσματος μπορεί να γίνει και από εμάς τους ίδιους στο σπίτι, ωστόσο απαιτεί τεχνική. Αφαιρείται το δέρμα και τα κόκαλα. Προτιμώνται βακαλάοι με σχετικά μεγάλο μέγεθος, ώστε κατά την διαδικασία του φιλεταρίσματος να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Πολλές φορές στην αγορά το κόψιμο του φιλέτου γίνεται σε μορφή ρολού, χωρίς να αποτελεί την σωστή μέθοδο φιλεταρίσματος.