• Αρχική
  • Home Machine
  • Όλα τα μυστικά για το ψυγείο σου – Αποθήκευσε σωστά, κέρδισε φρεσκάδα, σώσε ενέργεια

Όλα τα μυστικά για το ψυγείο σου – Αποθήκευσε σωστά, κέρδισε φρεσκάδα, σώσε ενέργεια

 

Αν θέλετε να διατηρείτε σωστά όσα βάζετε στο ψυγείο σας πρέπει να δώσετε σημασία στον τρόπο αποθήκευσής τους. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη φρεσκάδα των τροφίμων, κρατάνε μακριά την ανάπτυξη των μικροβίων και δεν επιτρέπουν στα τρόφιμα να αλλοιώνονται.

Το μεσαίο ράφι: η σωστή θερμοκρασία είναι οι 5 βαθμοί Κελσίου. Να θυμάστε πάντα ότι η θερμοκρασία δεν είναι ομοιόμορφη σε ολόκληρο το εσωτερικό του ψυγείου.

Το χαμηλότερο ράφι: βρίσκεται πάνω στα συρτάρια που χρησιμοποιούνται για τα λαχανικά και είναι το πιο ψυχρό σημείο στο ψυγείο , με θερμοκρασία 2 βαθμούς Κελσίου. Εκεί πρέπει να βάζετε το νωπό κρέας και το ψάρι, γιατί κερδίζετε και κάτι άλλο: τοποθετώντας τα εκεί δεν θα στάξουν πάνω σε άλλα τρόφιμα.

p2

Αβγά, γαλακτοκομικά, αλλαντικά, ό,τι έχει απομείνει από κάποιο φαγητό, κέικ και όσα προϊόντα γράφουν «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα», βάλτε τα στα μεσαία ράφια, που έχουν θερμοκρασία 4-5 βαθμούς Κελσίου, αλλά και στο ψηλότερο ράφι με θερμοκρασία 8 βαθμούς Κελσίου.

Τα χαμηλά συρτάρια: συνήθως έχουν θερμοκρασία μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου. Ο λόγος που βρίσκονται εκεί είναι για να μπαίνουν τα λαχανικά και φρούτα, για να μην εκτίθενται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χαλάσουν.

Τα ντουλαπάκια ή τα ράφια στην πόρτα του ψυγείου: έχουν την υψηλότερη θερμοκρασία , δηλαδή 10-15 βαθμούς Κελσίου. Εκεί βάλτε ποτά, μουστάρδα και βούτυρο, δηλαδή ελαφριάς ψύξης.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΤΕ

-Μη γεμίζετε πάρα πολύ το ψυγείο, γιατί αν δεν υπάρχει χώρος ανάμεσα σε ό,τι έχετε αποθηκεύσει, δεν θα κυκλοφορήσει ο αέρας και θα αλλάξει η ισορροπία στην κατανομή της θερμοκρασίας.

-Μην αφήνετε το ψυγείο να πιάνει πάγο, αν έχετε παλαιότερης τεχνολογίας ψυγείο, που δεν «φροντίζει» μόνο του. Ξεχάστε την αποδοτικότητά του όταν δημιουργείται πάγος. Επίσης, αν σχηματιστεί πάγος θα χάσετε χώρο από το ψυγείο.

-Αν το ψυγείο σας χρειάζεται απόψυξη, αυτή πρέπει να γίνεται τακτικά με απλό τρόπο: χρησιμοποιώντας ζεστό νερό με λίγο ξύδι μέσα, ώστε να φεύγουν και οι άσχημες μυρωδιές.

-Το καλοκαίρι πρέπει να ρυθμίζεται τον διακόπτη της θερμοκρασίας σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από ότι τον χειμώνα.

p1

-Να τσεκάρετε ότι είναι κλειστή η πόρτα του ψυγείου και να την ανοίγετε όταν σας χρειάζεται. Επίσης, μην την αφήνετε ανοιχτή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

-Μη βάζετε εκτεθειμένο φαγητό στο ψυγείο ώστε να μη χάνει την υγρασία και τη γεύση του.

-Αφήστε το φαγητό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε το στο ψυγείο.

-Να βάζετε τα παλαιότερα τρόφιμα μπροστά για να τα καταναλώσετε πριν χαλάσουν και τα πιο πρόσφατα αγορασμένα πιο πίσω.

 

Μία γυναίκα με εμπειρία στη ζωή, την οικογένεια, τα παιδιά, το νοικοκυριό. Τρελαίνεται για μαστορέματα και πιστεύει ότι τίποτα δεν πρέπει να πηγαίνει χαμένο. Θα τη λατρέψετε.

Σας Προτείνουμε