Πίσω

Ταξίδι στους Παξούς: νερά πεντακάθαρα, εντυπωσιακά βράχια, γαλήνη και μαγεία

Παξοι

το μικρότερο νησάκι του Ιονίου είναι ένας μαγικός προορισμός. Ανήκει στο Νομό Κέρκυρας και σίγουρα θα το λατρέψετε.

Αν είστε προς αναζήτηση διακοπών, που θα σας γαληνεύσουν, αν θέλετε να δραπετεύσετε από τις δουλειές και τις υποχρεώσεις, να χαλαρώσετε και να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, μη το σκέφτεστε. Ελάτε στους Παξους!

paxos tripitos

Πρωτεύουσα των Παξών είναι ο Γάιος, γραφικός τόπος που προστατεύεται από δυο νησάκια, την Παναγία και τον Άγιο Νικόλαο. Μια βόλτα στα νησάκια αυτά είναι ό,τι πρέπει για να σας συνεπάρει η ηρεμία αυτού του τόπου. Στην Παναγία βρίσκεται το ομώνυμο μοναστήρι, ενώ στον Άγιο Νικόλαο θα βολτάρετε, χαζεύοντας τον ανεμόμυλο, το ενετικό φρούριο και τα εκκλησάκια.

paxoi gaios

 

Παξοι-χωρια.

Άλλα  πανέμορφα χωριά του νησιού, εκτός από τον Γάιο, είναι η Λάκκα, ο Λογγός και τα Μαγαζιά. Στη Λάκκα θα περπατήσετε ανάμεσα σε πεύκα, κυπαρίσσια και ελιές, ενώ οι πιο ρομαντικοί θα μαγευτείτε από την θέα που προσφέρει ο Φάρος. Ιδανικές θάλασσες για τα μπανάκια σας εδώ είναι ο Λάκκος, ο Ορκός, το Αρκουδάκι, η Χαραμή, το Κανόνι και ο Πλάνος.

paxoi-orkos

Ο Λογγός φημίζεται για τις παραδοσιακές ταβέρνες του κι όχι μόνο. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, το σαπωνοποιείο του Ανεμογιάννη και το παλιό ελαιοτριβείο. Οι όμορφες παραλίες του χωριού είναι το Μαρμάρι, το Λεβρεχιό, ο Κήπος, η Γλυφάδα, το Μονοδένδρι και η παραλία Κηπιάδη.

paxoi-marmari

Παξοι παραλίες

Οι παραλίες στους Παξούς και τα πεντακάθαρα νερά τους είναι ιδανικές για οικογενειακές διακοπές ή για ρομαντικές εξορμήσεις όσων δε προτιμούν την κοσμοπολίτικη ζωή. Για να τις δείτε όλες όμως θα χρειαστείτε σίγουρα καραβάκι, κυρίως για τις δυτικές παραλίες του νησιού.

paxoi-paralia 1

Τα Μαγαζιά είναι ένας μικρός οικισμός και κάποτε η πρωτεύουσα του νησιού. Όμορφα σπίτια που θυμίζουν την παλιά ακμή του τόπου, μια ήρεμη θάλασσα λίγα βήματα μακριά κι ένα υπέροχο φυσικό τοπίο από αιωνόβιες ελιές και εντυπωσιακά σπήλαια.

Για αξέχαστες εκδρομές, κατευθυνθείτε νότια του Γάιου και δείτε από κοντά τον Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού, όπου βρίσκονται τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου. Το Μογγονήσι, το νοτιότερο νησάκι του νησιού ενώνεται με τους Παξούς με μια μικρή γέφυρα κι εκεί θα απολαύσετε συναρπαστικές σπηλιές, αλλά και τη μοναδική αμμουδιά του νησιού, αφού όλες οι άλλες παραλίες είναι βοτσαλωτές.

moggonisi

Τα ωραιότερα αξιοθέατα είναι αυτά που «χτίστηκαν» από τη φύση, οι υπέροχοι βράχοι που κατακλύζουν το νησί. Στην παραλία του Ερημίτη, στη δυτική ακτή του νησιού, η θάλασσα είναι βαθιά και το τοπίο των πανύψηλων λευκών βράχων, απλά εντυπωσιακό. Το ηλιοβασίλεμα από τον Ερημίτη είναι θέαμα μαγικό, ικανό να συγκινήσει και τους λιγότερο ρομαντικούς. Στις δυτικές ακτές βρίσκεται και ο Τρυπητός, όπου οι βράχοι σχηματίζουν μια φυσική αψίδα. Σε κοντινή απόσταση από τις δυτικές ακτές βρίσκεται ο επιβλητικός κατακόρυφος βράχος Ορθόλιθος. Σχηματίζει μια τεράστια σπηλιά με υπέροχα νερά που σε καλεί να την εξερευνήσεις.

paxoi erimitis

Το Σπήλαιο Γαλάζιο αποτελείται από τρία σπήλαια. Το τοπίο γύρω σας όταν μπείτε στη μεγαλύτερη σπηλιά με το καραβάκι, θα σας συναρπάσει. Η κυριότερη όμως σπηλιά είναι η Υπαπαντή. Εκεί, πιστεύεται πως κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δε γίνεται να βρεθείτε στους Παξούς και να μην κάνετε τη βόλτα σας και στους Αντίπαξους. Πλούσια βλάστηση, ελάχιστοι κάτοικοι και η πανέμορφη παραλία Βουτούμι είναι οι καλύτεροι λόγοι να πάρετε το καραβάκι από τον Γάιο και να βρεθείτε εκεί.

antipaxoi-voutoumi

Όταν θα πεινάσετε, περάστε από τον Βασίλη στο Λογγό ή το Mediterraneo στο Γάιο για νόστιμα πιάτα και αργότερα που θα λαχταρίσετε ποτάκια και κοκτέιλ, το καφέ Καλημέρα στο Γάιο και το Erimitis Bar στον Ερημίτη, είναι κάποιες από τις επιλογές σας.

Φυσικά από το νησί δε λείπουν τα παραδοσιακά πανηγύρια και οι εκδηλώσεις. Στο νησάκι της Παναγίας γίνεται το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού το Δεκαπενταύγουστο. Η μεγάλη μέρα γιορτάζεται με περιφορά της εικόνας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ προσφέρεται ζωμός βοδινού και το ντόπιο εξαιρετικό κρασί. Ακόμα, κάθε Σεπτέμβρη, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής του νησιού. Διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Παξών σε συνεργασία με το Paxos Festival Trust Limited και συμμετέχουν ντόπιοι, αλλά και ξένοι καλλιτέχνες.

paxoi festival

Οι Παξοι δεν θα μπορούσαν με τόσες ελιές να μη φημίζονται για το ελαιόλαδό τους. Είναι εξαιρετικής ποιότητας και χρησιμοποιείται ακόμα και για την παραγωγή σαπουνιών και σαμπουάν. Γνωστοί και για το κρασάκι τους με το οποίο θα συνοδεύσετε τα γευστικά πιάτα της παξιώτικης κουζίνας.

Η κουζίνα των όμορφων Παξών διαθέτει φυσικά πολλά ψάρια και θαλασσινά, τον λαχταριστό τόνο των Παξών και υπέροχες συνταγές από την Κέρκυρα. Δοκιμάστε την τοπική συνταγή με συκωταριά, τη “τσιλιγουρδόπιτα” και θα γλείφετε τα δάχτυλά σας.

paxoi vasilis

Μετά την επίσκεψή σας από τους Παξούς, θα γυρίσετε ήρεμοι και ανανεωμένοι. Κάντε αυτό το ταξίδι και θα το διαπιστώσετε!

paxoi-limani

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μοιράσου το

Κάτι μαγειρεύεται